Eerste keer grondig onderzoek naar discriminatie bij mensen met Oost-Aziatische afkomst

Eerste keer grondig onderzoek naar discriminatie bij mensen met Oost-Aziatische afkomst

Afgelopen dinsdag werd in Amsterdam het onderzoeksrapport: ‘Onderzoek naar ervaren discriminatie en racisme bij mensen met een (Zuid-)Oost-Aziatische herkomst in Nederland’ gepresenteerd. Het is voor het eerst dat er op zo’n grootschalige manier onderzoek is gedaan naar discriminatie tegenover deze minderheidsgroep.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en Fontys Hogeschool Pedagogiek in Tilburg, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De onderzoekers deden voor hun onderzoek een literatuurstudie, een surveystudie onder een representatieve steekproef van mensen in Nederland met een (Zuid-)Oost-Aziatische herkomst (in totaal 2.505 deelnemers), een interviewstudie (36 interviews) en een focusgroep. Er werd gevraagd naar omvang, aard en reikwijdte van ervaren discriminatie onder deze minderheidsgroep. Uit het onderzoek bleek dat één op de drie mensen (zo’n 36 procent) met een achtergrond uit (Zuid-Oost-Azië discriminatie heeft ervaren. Van dit percentage maakte mensen met een Chinese achtergrond het vaaks discriminatie mee, namelijk de helft. Bij mensen met een Indonesische achtergrond is dit aandeel een stuk lager, namelijk één op de zes.

(Zuid) Oost-Aziatische mensen merken dat ze vaak worden nageroepen met stereotyperende opmerkingen. Ook is discriminatie volgens hen toegenomen na COVID-19 waarbij vooral mensen van Chinese herkomst aangaven hier last van te hebben. Sommigen voelden zich echter minder gediscrimineerd tijdens lockdowns, omdat er minder contact tussen mensen was. Het onderzoek benadrukt dat er nog weinig bekend is over de ervaren discriminatie van Nederlanders van (Zuid-)Oost-Aziatische herkomst, maar laat wel zien dat dit kan leiden tot verminderde mentale en fysieke gezondheid. Volgens Allard Feddes, die heeft bijgedragen aan het onderzoek en universitair docent sociale psychologie aan de UVA is, wordt er vaak de misvatting gemaakt dat mensen met een Aziatische achtergrond geen discriminatie ervaren. “Dit kan komen doordat deze minderheidsgroep minder snel geneigd is om op het moment van discriminatie een melding te maken, daardoor is de omvang van het probleem denk ik langere tijd onderschat.”

Luister het interview met Allard Feddes die bij ons te gast was in de studio om meer te weten te komen over de resultaten in het onderzoek:

Over de auteur