Factcheck: onderzoek onthult racisme jegens Aziatische Nederlanders

Factcheck: onderzoek onthult racisme jegens Aziatische Nederlanders

In een artikel bij NOS wordt gesteld dat een recent onderzoek naar racistische uitingen tegenover Aziatische Nederlanders heeft aangetoond dat één derde van de bevraagde Nederlanders in het afgelopen jaar racistisch bejegend is. Voorheen werd dit onderzoek niet uitgevoerd omdat Aziatische Nederlanders als ‘modelminderheid’ werden gezien. Het onderzoek heeft aangetoond dat dit idee op zijn kop is gezet.

De claim is zeer relevant gezien de toenemende aandacht voor discriminatie en racisme in Nederland. Het onderzoek betreft een onderwerp dat lang niet voldoende belicht is, namelijk racisme gericht tegen Aziatische Nederlanders. Dit is een actueel thema gezien de recente wereldwijde discussies over racisme en discriminatie, met specifieke aandacht voor de impact van de COVID-19-pandemie op xenofobie en anti-Aziatisch sentiment. Ook is het artikel van NOS gepubliceerd op maandag 18 maart waardoor het actueel is.

Bronnen:

Het artikel van NOS wordt ondersteund door uitspraken van onderzoekers, waaronder Iris Andriessen en Karien van Gennip, en citaat van een ambtenaar uit 1929 tot aan recentere gebeurtenissen zoals de uitspraak van Gordon bij ‘Hollands Got Talent’. Een van de onderzoekers, Allard Feddes, universitair docent op de afdeling sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam reageert op het onderzoek. ‘Daardoor vallen de Aziaten misschien minder op. Ook zijn er veel aanwijzingen die aantonen dat de coronapandemie een aanwijzing was van een flinke groei op het gebied van discriminatie.’ Ook vertelt Allard dat het vaak wij tegen hen is, omdat zij in de minderheid waren werd er dus niet geluisterd. ‘Je als maatschappij niet reageert op dit soort situaties geef je een signaal af dat het OK is. Er zit wel een element van normalisering in.’

Echter geeft het onderzoek een aantal beperkingen weer. Zo geeft het onderzoek aan dat: ‘een belangrijke eerste vaststelling van dit onderzoek is dat er maar in zeer beperkte mate kennis (onderzoek, theorie, empirische data) beschikbaar is over discriminatie van mensen met een (Zuid-)Oost-Aziatische achtergrond in Nederland. Er is dus ook nog weinig bekend over oorzaken en gevolgen van discriminatie.’

Er werd vaak wij tegen hen gebruikt en omdat ze in de minderheid waren werd er dus niet geluisterd. Als je als maatschappij niet reageert op dit soort situaties geef je een signaal af dat het OK is. Er zit wel een element van normalisering in.

Betrouwbaarheid

Er is een grondige zoekstrategie toegepast om informatie te verzamelen over de historische context van discriminatie tegen Aziatische Nederlanders, recent onderzoek naar racistische uitingen en de gevolgen daarvan. Het artikel maakt gebruik van diverse bronnen, zowel recente als historische, om de claim te onderbouwen en te contextualiseren.

De vermelding van specifieke gebeurtenissen, zoals de uitspraak van Gordon, en het benoemen van de historische context van discriminatie tegen Aziatische Nederlanders, dragen bij aan het begrip van de ernst van het probleem en de noodzaak van onderzoek.

De linkjes bij het NOS-artikel, het onderzoek zelf en de andere bron zorgt voor transparantie en verifieerbaarheid van de informatie.

Conclusie

Uit de factcheck blijkt dat er inderdaad sprake is van discriminatie tegen Aziatische Nederlanders, zoals gesteld in het NOS-artikel. Het onderzoek toont aan dat een aanzienlijk deel van de Aziatische gemeenschap in Nederland racistische bejegeningen heeft ervaren, en er wordt gewezen op de normalisatie van discriminatie door de geschiedenis heen. Het onderzoek heeft geleid tot erkenning van het probleem en roept op tot verdere discussie en actie.

De factcheck bevestigt de claim uit het NOS-artikel dat discriminatie tegen Aziatische Nederlanders een reëel probleem is, en dat recent onderzoek deze kwestie aan het licht heeft gebracht. De factcheck voldoet aan relevante en actuele informatie, diverse betrouwbare bronnen, een uitgebreide zoekstrategie toe te passen, relevante keuzes te maken in de research.

Over de auteur

Bas de Kloet

Mijn naam is Bas de kloet, ik ben 21 jaar oud en ik studeer Journalistiek op de Hogeschool in Utrecht. Daarnaast werk ik ook als freelance filmmaker en editor, dit doe ik nu 2 jaar. Door deze combinatie ben ik erg geïnteresseerd in het maken van achtergrondverhalen, dit kan tekstueel zijn maar dit kan ook video zijn, denk hierbij aan documentaires bijvoorbeeld. - Ik heb al wel wat ervaring met het maken van documentaires, zo ben ik in 2022 in Tanzania geweest om daar een documentaire te maken over sport kleren doneren. Ook ben ik in 2023 naar Rwanda geweest om daar een documentaire te maken over een volleybal programma, die door middel van het programma sociale aspecten wilt beïnvloeden, denk hierbij een gender equality.