Hoe betrokken zijn jongeren tegenwoordig in de politiek?

Hoe betrokken zijn jongeren tegenwoordig in de politiek?

22 November is het zo ver, dan worden de Tweede Kamer verkiezingen weer gehouden. In Nederland zijn jongeren in toenemende mate het onderwerp van politieke vraagstukken. Maar hoe betrokken zijn de jongeren eigenlijk bij de politiek en hoe belangrijk is het eigenlijk dat jongeren zich interesseren?

Uit onderzoek uit 2019 van het CBS is gebleken dat maar 40% van de jongeren zich met de politiek bezig houdt. Hoe jonger de leeftijdsgroep is, hoe minder aantal geïnteresseerd is. Dit is een stuk lager dan het aantal volwassenen, namelijk meer dan 50%. Echter zijn de jongeren vaker in het nieuws met protesten of burgerinitiatieven. Betekent dit ook dat jongeren zich meer betrekken met de politiek?

Volgens politicoloog Michiel van Heijst is het belangrijk dat kinderen al vanaf jongs af aan betrokken worden met de politiek. “Zelf praatten we thuis vaak over politieke onderwerpen. Als er iets op het nieuws kwam hadden wij er tijdens het eten een gesprek over. Zelf snap ik wel dat als de ouders niet geïnteresseerd zijn in politiek de kinderen dit ook niet zijn. Daarom zou er op school meer aandacht aan besteed moeten worden. Dit zou voor de ontwikkeling ook veel goeds doen.”

Bob den Ouden is voorzitter van de Jonge Socialisten. Dit is de jongerenpartij van de PvdA.  “Een jongerenpartij doet eigenlijk hetzelfde als de landelijke partijen, maar dan voor jongeren. Ook wij voeren debatten en lossen politieke probleemstukken op. Eigenlijk wordt je als een politicus geschoold wij zitten ook samen met de hoofdpartij in het kantoor in Den Haag.”

Benieuwd wat politicoloog Michiel van Heijst en politicus Bob den Ouden nog meer te zeggen hebben over de betrokkenheid van jongeren in de politiek? Luister dan nu de audioreportage:

Over de auteur