Ria Bos maakt als laatste vrouw in Nederland sigaren met de hand

Ria Bos maakt als laatste vrouw in Nederland sigaren met de hand

Lange tijd stond IJsselmuiden bekend om haar sigarenproductie. Inmiddels is dat ambacht bijna uit de streek verdwenen. Ria Bos is de laatste vrouw in Nederland die nog sigaren met de hand maakt en vreest voor het verlies van ´haar´ ambacht.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is de sigarenproductie voornamelijk overgenomen door fabrieken, die in eerste instantie deels geautomatiseerd sigaren konden produceren. Inmiddels beschikken de grote sigarenfabrikanten over fabrieken die duizenden sigaren per uur kunnen maken. 

Ria Bos maakt als laatste vrouw in Nederland sigaren met de hand en maakt zich zorgen over het voortbestaan van de traditie. Daarom zet ze zich in om dit ambacht door te geven aan de volgende generatie. Mede door haar inspanningen is de traditie opgenomen in de inventaris van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. 

Het aantal Nederlanders dat rookt, neemt elk jaar af. Slechts 12,3% van de volwassen rokers zegt wel eens een sigaar te roken, meldt het Trimbos-Instituut. Hoewel je niet inhaleert bij het roken van een sigaar, zijn sigaren volgens het instituut net zo schadelijk voor de gezondheid als sigaretten. Zo bevatten sigaren per stuk meer tabak en komt er meer koolmonoxide vrij bij de verbranding. 

Verslaggever Paul Edelman ging voor het programma ‘Op bezoek om de hoek’ langs in IJsselmuiden en sprak daar met Ria Bos over het vak. Ook was hij op bezoek bij Sigarenfabriek Van ‘t Veen. 

Over de auteur

Paul Edelman

Paul (2000) woont in Utrecht. Voordat hij journalistiek is gaan studeren heeft hij een aantal jaar Filosofie aan de Universiteit Utrecht gestudeerd. Hij bevraagt graag het leven en staat kritisch tegenover de wereld zoals die aan ons voorkomt.