De midwinterhoorn is binnenkort weer te horen

De midwinterhoorn is binnenkort weer te horen

Het is bijna kersttijd en dat betekent dat de midwinterhoorn weer te horen is. Op drie december wordt de adventperiode ‘aangeblazen’. Tijdens deze periode mag er buiten op de hoorn worden geblazen. Buiten deze periode om mag er niet op de hoorn worden geblazen. Henk van den Berg, voorman van Midwinterhoorn blazen Ugchelen vertelt waarom dit zo is. ‘Het is het gevolg van een rechtszaak rondom de hoorn. In 1900 was er een boer aan de grens van Duitsland en hij werd er van verdacht dat hij op de hoorn blies, iedere keer als de grenswachter langskwam. Hij deed dit om smokkelaars te waarschuwen. De grenswachter heeft toen op een keer de hoorn van de boer stukgeslagen. Het hele geschil kwam bij de rechtbank terecht, waar de rechter besloot dat de hoorn alleen in de adventperiode mocht worden bespeeld. In deze periode waren er niet veel goederen om te smokkelen. De hoorn zou dan dus minder schadelijk zijn.’

Het blazen op een midwinterhoorn is een oud Germaans gebruik, er wordt gedacht dat dit teruggaat tot het begin van onze jaartelling. Er werd eerst gespeeld op koeienhoorns, dit werden roephoorns genoemd. Later ging dit over tot houten hoorns. Tegenwoordig wordt er nog voornamelijk gespeeld in de Achterhoek, Twente en Overijssel. Piet Zomerdijk hoorde de hoorn toen hij wandelde door de Achterhoekse bossen en was op slag verliefd op de warme klanken die de hoorn produceert. Hij rijdt met zijn camper naar de Achterhoek en volgt zeven weken lang een cursus waarin hij leert hoe hij zelf een hoorn kan bouwen. Eenmaal terug in Schoorl kijkt hij of het hem lukt om ook in zijn eentje een hoorn te bouwen. Wanneer dit lukt besluit hij er wat over te gaan vertellen en begint hij zijn eigen cursus. Er is animo en inmiddels zijn er meer dan honderd midwinterhoornblazers in Noord-Holland, deels opgeleid door Piet. Zelf heeft hij enkele jaren geleden het stokje overgegeven en hij geeft nu geen cursussen meer. Wel is hij bezig met het leren van het bespelen van de hoorn. Met een groep oefent hij op de PCC Oosterhout school in Alkmaar, uiteraard alleen binnen. ‘Ik ben nog steeds meer van het bouwen dan van het spelen!’ zegt hij zelf.

Over de auteur

Anne Bakker

Ik ben Anne Bakker. Ik ben 19 jaar oud en ik ben ontzettend nieuwsgierig. Mijn passie voor journalistiek is al heel vroeg begonnen. Als kind wilde ik graag het Klokhuis of 3 op reis presenteren, een droom die ik tot op de dag van vandaag nastreef. Toen ik mijn diploma aan het Gymnasium Felisenum haalde wist ik dan ook meteen dat ik de School voor Journalistiek wilde gaan doen. Ik vind het leuk om bezig te zijn met culturele onderwerpen. Ik zie mezelf na mijn studie werken bij de tv. Ik weet alleen nog niet of ik dat voor of achter de schermen wil doen. Ik vind het leuk om veel beroepen te ontdekken binnen de journalistiek zodat ik vind wat bij mij past.