Nieuwe nummers van Marvin Gaye gevonden in Oostende

Nieuwe nummers van Marvin Gaye gevonden in Oostende

Veertig jaar na de dood van Marvin Gaye is hij afgelopen week weer in het nieuws gekomen. Er zijn namelijk in Oostende, België, dertig cassettebandjes met demo’s gevonden van nieuwe nummers. Deze demo’s had hij aan de familie gegeven waar hij destijds verblijf.

Het feit dat deze opnames nu na meer dan veertig jaar weer opduiken, is geen toeval. Na dertig jaar krijgt de ontvanger van zo’n geschenk namelijk het volledige eigendomsrecht. Gaye verbleef in België bij de Belgische artiest Charles Dumolin en zijn familie. Hoewel de familie Dumolin nu volledige zeggenschap heeft over de tapes, mogen ze deze niet openbaar maken. Volgens de wet mag alleen de familie Gaye beslissen over de publicatie van de opnames.

Afkicken

Marvin Gaye kwam in 1981 in Oostende terecht nadat zijn tweede huwelijk was gestrand en hij worstelde met belastingschulden en andere persoonlijke problemen. Hij verbleef daar ongeveer een jaar lang bij zijn vriend Freddy Cousaert, die daar een muziekstudio had. In Oostende vond Marvin niet alleen rust, maar ook inspiratie voor zijn muziek. Hij gebruikte de studio van zijn vriend om nieuwe liedjes op te nemen en te experimenteren met geluiden. Tijdens zijn tijd daar maakte hij ook dertig cassettebandjes met demo’s die hij aan de familie Dumolin gaf, waar hij logeerde. Deze opnames werden pas vele jaren later gevonden en laten zien hoe Marvin Gaye zijn muziek maakte en hoe getalenteerd hij was tijdens zijn verblijf in Oostende. Hij was helemaal geïntegreerd in de Belgische stad, waar hij nogsteeds wordt gezien als een legende.

Oostende

Zelfs na meer dan veertig jaar is Marvin Gaye nogsteeds niet weg te denken uit Oostende. Zo kunnen bezoekers de Marvin Gaye wandelroute volgen, die langs belangrijke locaties loopt waar Gaye tijdens zijn tijd in Oostende regelmatig kwam. Zoals de studio waar hij zijn muziek opnam. Daarnaast organiseert de stad regelmatig evenementen en tentoonstelling gewijd aan de legende. In Oostende vinden ze de band met Marvin Gaye heel belangrijk voor hun geschiedenis en cultuur. Zijn aanwezigheid daar blijft mensen in de stad inspireren, zowel de mensen die er wonen als de mensen die op bezoek komen.

Luister hier het interview vanuit de podcast met redacteur Anne Hurenkamp:

Over de auteur

Roos van Leijenhorst

Roos van Leijenhorst is een 20-jarige student aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ze vindt het allerleukste om creatief bezig te zijn. Haar interesses zijn breed maar het liefst schrijft ze over taboe-brekende onderwerpen.