Amerika kampt met fentanylcrisis: jaarlijks tientallen duizenden doden

Amerika kampt met fentanylcrisis: jaarlijks tientallen duizenden doden

Amerika kampt met een Fentanyl-epidemie. Jaarlijks sterven er tientallen duizenden mensen aan de gevolgen van het middel. Joe Biden heeft samen met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping een samenwerking gesloten om de Fentanyl-verslaving in de VS aan te pakken. De middelen om fentanyl te maken komen via de grens het land binnen, vanuit China en Mexico. China gaat zich inzetten om de export van deze ingrediënten voor het verslavende middel tegen te houden.

Uitgeklapte campingtenten staan in rijen naast elkaar opgesteld waar mensen zich in elkaar gedoken in verschuilen, languit op straat liggen of een naald in hun arm zetten. De mensen zijn verward en slenteren, rollen en kruipen door al het vuil en viezigheid van de straten. Het lijken net zombies. Alsof hun lichaam en geest zijn gescheiden en ze niet meer op deze wereld lijken te zijn.

Dit klinkt alsof je op de set van de Netflixserie The Walking Dead rondloopt, maar niets is minder waar. In grote steden in de Verenigde Staten zoals New York, San Francisco en West Virginia is dit op sommige plekken het realistische straatbeeld. Het zijn daklozen en drugsverslaafde. Vele van hen zijn verslaafd aan fentanyl, een groot probleem in de VS. Maar wat is fentanyl en hoe werkt het? Pim Linnebank is chemicus aan de Universiteit van Amsterdam en vertelt er meer over fentanyl en Charles Groenhuijsen is Amerika deskundige en vertelt meer over de ernst van het fentanylgebruik in de VS.

Groenhuijsen: “Het wordt vaak gebruikt door mensen aan de onderkant van de maatschappij. Het is in verhouding tot andere middelen zoals morfine en heroïne veel sterker en goedkoper wat maakt dat mensen die het minder hebben naar fentanyl grijpen.”

Beluister de audioreportage hieronder!

Over de auteur

Lisa van Dorrestein

Lisa van Dorrestein is een gepassioneerd journalist en luistert graag naar verhalen van andere. Daarnaast is ze erg openminded en is ze altijd op zoek naar interessante verhalen die 'anders' of bijzonder zijn. Ze ontmoet graag nieuwe mensen en gaat graag het gesprek met hen aan.