PTSS nog altijd vaak onder de radar, ook bij brandweerlieden blijkt uit onderzoek

PTSS nog altijd vaak onder de radar, ook bij brandweerlieden blijkt uit onderzoek

De zorg en ondersteuning voor brandweerlieden die getraumatiseerd zijn door hun werk is ontoereikend. De brandweer heeft geen goed beeld van hoeveel collega’s lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS). Uit onderzoek van Zembla blijkt dat brandweerlieden zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van psychologische hulp, wat vaak resulteert in langdurige juridische procedures.

 

Dylan de Bruin is oprichter van een eigen coachingsbedrijf en bied ondersteunende ambulante coaching voor, tijdens en na een therapie behandeling en is zelf ervaringsdeskundige PTSS. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen en over de oprichting van zijn bedrijf.

Dylan de Bruin zat in het leger en heeft een zware tijd gehad met PTSS, maar hij heeft zijn moeilijkheden omgezet in een manier om anderen te helpen. Hij heeft een bedrijf gestart om mensen te coachen die ook kampen met posttraumatische stressstoornis (PTSS). ‘Als ervaringsdeskundige met PTSS heb ik van de nood een deugd kunnen maken: dat wat mij geholpen heeft tot herstel te komen zet ik nu in als coach, gericht op 3 pijlers: het mentale, fysieke en emotionele aspect. Hierbij wordt gewerkt aan herstel van structuur, bevordering van coping, opbouw van lichamelijke conditie en ondersteuning bij betekenisgeving.’ aldus Dylan de Bruin.

Dylan zat in het leger maar het leger zat nog diep in hem. De diagnose PTSS werd uiteindelijk toch gesteld. ‘Toen ik zelf slachtoffer was van PTSS ben ik van het kastje naar de muur gestuurd en telkens werd de PTSS niet gedetecteerd  door de deskundigen. Daardoor werd het steeds erger. Daarom is het onderzoek van Zembla over het feit dat PTSS bij brandweerlieden onder de radar blijft heel herkenbaar.

Uiteindelijk werd Dylan 100% arbeidsgeschikt en genezen verklaard. Hij begon een HBO opleiding en startte een eigen onderneming. ‘Nu is het doel om met mijn eigen ervaringen mensen te coachen met PTSS en te helpen met hun leven terug te winnen.’

Over de auteur

Bart van Doorn

Mijn naam is Bart van Doorn (2003). Momenteel ben ik bezig met mijn opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht (HU) en hiervoor was ik student op het MBO Utrecht marketing, communicatie en journalistiek. Op mijn huidige opleiding verdiep ik me in de wereld van nieuws en verhalen Mijn fascinatie voor journalistiek begon al op jonge leeftijd. Die nieuwsgierigheid heeft mij uiteindelijk geleid naar de boeiende wereld van de media. Deze website is mijn digitale portfolio, waar ik mijn werk, projecten en ervaringen deel.