Factcheck: Gember is te gebruiken als geneesmiddel

Factcheck: Gember is te gebruiken als geneesmiddel

Mike Verest heeft 86.000 volgers en is eigenaar van de website Leefbewust.nu. Op zijn TikTok account plaatste hij een filmpje over gember als geneesmiddel. De video ging viraal en is ongeveer 800.000 keer bekeken. De video is na enkele dagen verwijderd door TikTok. Na bezwaar ingediend te hebben is de video ook weer terug gezet.

In de video claimt Mike dat gember te gebruiken is als geneesmiddel. Dit schiet bij verschillende kijkers het verkeerde keelgat in. Er zijn veel negatieve reacties die Mike verwijten onzin te verspreiden. Mike komt in zijn nieuwsbrief dan ook terug op zijn uitspraak, al blijft hij wel bij zijn standpunt.

Gember heeft de reputatie te werken tegen allerlei kwaaltjes. Kanker, reuma, menstruatie klachten en overgewicht zouden allemaal bestreden kunnen worden met gember. Gember lijkt zo veelbelovend omdat het ingrediënten bevat die ontstekingsremmend zijn, maar onderzoeken om dit te bewijzen blijven nog uit. Uit onderzoek is wel al gebleken dat gember helpt tegen misselijkheid. Dit komt omdat er eens stofje in gember zit dat zich  gedraagt als serotonine in het anti-braakcentrum van je lichaam. Hierdoor neemt het gevoel dat je moet overgeven af.

Is wat Mike beweert dan waar of niet waar? Volgens het Voedingscentrum is dit het antwoord: ‘De onderzoeken zijn alleen gedaan met bepaalde stoffen in gember, gemberconcentraat of gemberolie, en dus niet met de hele gember. Dit soort onderzoeken kun je niet zomaar vertalen naar normaal gebruik van gember. Er is meer goed opgezet onderzoek bij mensen nodig om effecten van gember op gezondheid te kunnen aantonen. Is gember een gezond product? Ja, gember past absoluut in een gezond voedingspatroon maar over gember op zichzelf kan je dat ook niet zomaar stellen.

Het comité voor kruidengeneesmiddelen publiceerde het onderzoek naar gember als geneesmiddel. De conclusie is als volgt: ‘Het HMPC concludeerde dat gember kan worden gebruikt bij volwassenen ter voorkoming van misselijkheid en braken bij reisziekte. Het concludeerde ook dat gember op basis van het gevestigde gebruik ervan kan worden gebruikt voor de behandeling van de symptomen van lichte maag- en darmklachten bij volwassenen en voor de behandeling van de symptomen van reisziekte bij volwassenen en kinderen van zes jaar en ouder. Alle aanvragen voor goedkeuring van geneesmiddelen die gember bevatten, moeten worden ingediend bij de nationale colleges voor beoordeling van geneesmiddelen, die het kruidengeneesmiddel zullen beoordelen en de wetenschappelijke resultaten mee zullen nemen.’

Gember werkt dus echt tegen misselijkheid, maar het niet bewezen dat dit te gebruiken is als geneesmiddel.

Over de auteur

Eva Rijs

Ik ben Eva Rijs, student journalistiek. Op deze website zullen mijn eerste producties verschijnen. Ik ben geïnteresseerd in mensen, verhalen en maak mij graag hard voor gelijkheid.