Te volle Noodopvangcentra voor Oekraïners: “99% van de plekken zijn bezet.”

Te volle Noodopvangcentra voor Oekraïners: “99% van de plekken zijn bezet.”

De Jaarbeurs in Utrecht zit vol

De noodopvangcentra voor Oekraïners in Nederland bereiken hun maximale capaciteit. Met een totaal van 82.900 bedden die over het hele land beschikbaar zijn voor Oekraïners, zijn er 82.860 in gebruik. De Jaarbeurs, het grootste noodopvangcentrum van Nederland, registreerde op 1 oktober zelfs een recordaantal van 186 vluchtelingen.”Het probleem is dat er in Nederland niet genoeg plekken bijkomen, maar er komen wel iedere dag weer Oekraïners,” zegt Meiche Nachenius, teamleider van de Jaarbeurs.

bron: Rijksoverheid

De Week in de Jaarbeurs

De piek van 186 vluchtelingen zakte binnen een week naar een gemiddelde van ongeveer 100, maar de teamleider waarschuwt dat het aantal weer kan stijgen. “Het wisselt hier een beetje. Soms zijn het er 140, dan weer 100 en dan weer 150,” licht Nachenius toe. Ze voegt eraan toe dat “alle aantallen te hoog zijn. Het zouden er niet meer dan 100 moeten zijn”, en legt de schuld bij de moeilijke doorstroom naar andere locaties en gemeenten. “99% van alle plekken in Nederland zijn bezet die beschikbaar zijn gesteld.”

De Stoeiing met de Doorstroom

Nick Sens, teamleider Oekraïne van de organisatie Vluchtelingenwerk, waarschuwt dat de opvangcapaciteit in de gemeenten in Nederland hun grens heeft bereikt. Volgens hem zouden er wel meer plekken bij kunnen komen, maar de vraag is of sommige gemeenten dat wel willen. “Gemeentes die veel Oekraïners opvangen willen graag dat andere gemeentes die dat minder doen ook wat doen,” stelt Sens. Hij merkt ook op dat de acceptatie van Oekraïense vluchtelingen, die meestal beter worden behandeld dan veel andere vluchtelingen, soms een struikelblok kan zijn. “Oekraïners worden over het algemeen beter behandeld dan veel andere vluchtelingen, maar ze blijven “vreemdelingen. Veel mensen vinden dat nog spannend,” concludeert hij.

Hieronder kunt u luisteren naar een audioreportage op locatie in de Jaarbeurs en een interview met Vluchtelingenwerk:

Over de auteur