Een wel heel bijzonder beroep: vuurspuwen

Een wel heel bijzonder beroep: vuurspuwen

Fotograaf: Manon de Wildt, bron: Manon de Wildt

Het is een beroep dat je niet veel hoort: vuurspuwer. Toch gebeurt het vaker dan je denkt en zijn ze zelfs nodig voor in films. Thomas Meijwaard is vuurspuwer en voert dit vak met veel passie uit.

Het is een optreden waarbij een artiest met brandstof in zijn mond, meeste paraffineolie sproeit. Dit wordt met een fakkel of andere vuurbron tot ontsteking wordt gebracht. Het effect is een spectaculaire steekvlam. Vuurspuwen wordt bijvoorbeeld in een circus vaak gecombineerd met jongleren.

Vuurspuwen is niet per definitie moeilijk maar wel gevaarlijk: de gebruikte brandstoffen kunnen giftig en kankerverwekkend zijn, daarnaast is de vlam ook een bron van gevaar.

Thomas Meijwaard is vuurspuwer en te gast in onze studio. Thomas geeft workshops in vuurspuwen en trainingen in veiligheidsbewustzijn binnen het bedrijfsleven. Met zijn humor, passie en geduld geeft hij onvergetelijke workshops in dit bijzondere beroep. Hij doet dit voor allerlei mensen; ook diegene met vuurangst, sociale angst, verlamming of andere lichamelijke beperkingen. Thomas is deel van een organisatie die een ‘Guiness wereldrecord festival’ vuurspuwen organiseert met deelnemers uit 22+ landen en vijf werelddelen. Daarnaast heeft Thomas mogen vuurspuwen in de Nederlandse komedie film: ‘Foodies’.

In de studio wordt thomas geïnterviewd en laat hij zien hoe hij vuurspuwt.

Over de auteur

Sanne Visser

Hi! Mijn naam is Sanne Visser. Ik ben 19 jaar en woon in het mooie Deventer. Met mijn nieuwsgierigheid, doortastendheid en empathisch vermogen is het mijn missie iedereen een kans te geven om zijn of haar persoonlijke verhaal met de rest van de wereld te kunnen delen. Mijn hart ligt dan ook bij authentieke persoonlijke verhalen die aandacht verdienen. Door de studie journalistiek te volgen geef ik mezelf de kans om dit waar te maken en me succesvol te ontwikkelen tot een freelancejournalist met een waardevolle bijdrage.