Factcheck: ‘Mannen aan de oestrogeen hebben een grotere kans op borstkanker dan mannen die geen oestrogeen gebruiken’

Factcheck: ‘Mannen aan de oestrogeen hebben een grotere kans op borstkanker dan mannen die geen oestrogeen gebruiken’

In een aflevering van het NPO-programma ‘Ongehoord Nieuws’, uitgezonden op donderdag 11 april 2024, stelde (gast van de uitzending) Caroline Franssen, initiatiefnemer van ‘Let Women Speak’: ‘Voor mannen die oestrogeen gebruiken, verhoogt de kans op borstkanker enorm.’ De kans op borstkanker voor mannen die oestrogeen gebruiken is inderdaad groter dan die voor mannen die het niet gebruiken, maar nog steeds aanzienlijk kleiner dan het risico op borstkanker voor ‘geboren’ vrouwen.

In de aflevering van Ongehoord Nieuws van donderdag 11 april vindt een speciaal debat plaats over het groeiende fenomeen waarbij mensen van geslacht willen veranderen. In de aflevering komen meerdere sprekers aan het woord, waaronder Caroline Franssen. Franssen, initiatiefnemer van ‘Let Women Speak’, stelde dat de kans op borstkanker enorm wordt verhoogd voor mannen die oestrogeen gebruiken. Let Women Speak is een wereldwijd kiesdistrict van vrouwen die zich specifiek richten op het woord ‘vrouw’. Het doel van de campagne is om geld in te zamelen om de strijd tegen de, door hen genoemde, wereldwijde aanval op vrouwen te steunen.

Hoewel borstkanker vaker voorkomt bij vrouwen, zijn er wel degelijk gevallen van mannen met borstkanker. Volgens informatie van vzinfo.nl kregen in 2023 ongeveer 15.400 vrouwen de diagnose borstkanker, terwijl 165 mannen deze diagnose kregen. Aangezien deze vorm van kanker zo zeldzaam is bij mannen, wordt er weinig onderzoek gedaan naar mogelijke risicofactoren.

Een project dat gegevens verzamelt over borstkanker bij mannen is het Male Breast Cancer Pooling-project. In deze deelstudie werden de gegevens van 101 mannen met borstkanker vergeleken met een vergelijkbare groep van 217 mannen zonder borstkanker. Van alle deelnemers werden de hormoonconcentraties van oestrogeen en testosteron gemeten en vergeleken. De onderzoekers concludeerden dat mannen met een hoog niveau van het vrouwelijke hormoon oestrogeen een significant hoger risico hadden op borstkanker dan mannen met een laag niveau van dit hormoon.

Dr. Renate van Genugten, internist bij het Radboud UMC, bevestigt deze conclusie grotendeels en stelt: ‘Mannen die oestrogeen innemen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van borstkanker dan CIS-mannen (mannen die geboren zijn als man), maar wel een stuk minder grote kans dan vrouwen hebben op het krijgen van borstkanker.’ Deze stelling onderbouwd ze mede met het feit dat mannen in transitie pas later beginnen met het innemen van oestrogeen, hierdoor wordt het lichaam minder lang blootgesteld aan dit hormoon en is dus ook de kans op kankervorming geringer. Hiermee neemt ze wel de hevigheid waarmee Caroline Franssen haar statement brengt in mindering. Caroline stelt namelijk dat het nemen van oestrogeen bij mannen de kans ‘enorm’ verhoogd.

De uitspraken van Caroline Franssen, oprichter van ‘Let Women Speak’, claimden dat mannen die oestrogeen gebruiken een groter risico lopen op borstkanker. Het Male Breast Cancer Pooling-project laat zien hoe hormonen, vooral oestrogeen, het risico op borstkanker bij mannen inderdaad beïnvloeden. Dr. Renate van Genugten van het Radboud UMC beaamt grotendeels deze bevindingen, maar met minder nadruk dan Caroline Franssen. De kans op borstkanker is volgens haar bij mannen aan de oestrogeen in vergelijking met mannen die niet aan de oestrogeen zitten zeker hoger, maar lang niet zo hoog als bij vrouwen.

Over de auteur

Lieke Dogger

Hallo ik ben Lieke, 20 jaar (06-08-2003) en ik volg de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.