Grootste Beatlesmuseum ter wereld is in Alkmaar

Grootste Beatlesmuseum ter wereld is in Alkmaar

Beatlesmuseum Alkmaar

Het Beatlesmuseum in Alkmaar is het grootste museum over The Beatles van de hele wereld. Verzamelaar Azing Moltemaker is oprichter van het museum dat sinds dit jaar vijftig jaar bestaat. Beatlesdeskundige Jan van Galen weet waarom The Beatles vandaag de dag nog steeds wereldwijd populair is.

Het Beatlesmuseum in Alkmaar is het grootste museum over de voormalig Britse popband The Beatles ter wereld. Het museum dat al meer dan vijftig jaar in de Kaaskoppenstad gevestigd is, is opgericht door verzamelaar Azing Moltemaker. De verzamelaar afkomstig uit Krommenie, is sinds zijn vijftiende fan van The Beatles. Ondanks dat de eerste plaat die hij kreeg niet leuk vond, het nummer Michelle, bleek de tweede plaat die hij kreeg het tegenovergestelde. Zijn tweede plaat, het nummer ‘Let It Be’ vond hij zó goed dat hij besloot om er zelfs een heel museum aan te wijden. Het nummer ‘Let It Be’ is dan ook zijn favoriete nummer.

The Beatles is zoals veel mensen weten, een voormalige popband uit Liverpool, opgericht in de jaren zestig van de vorige eeuw. Sinds de band in de jaren zeventig bekendmaakten om te stoppen, is de band wereldwijd nog steeds razend populair. Zelfs decennia nadat de band gestopt was, blijft de band een ongekende invloed uitoefenen op de muziekwereld.

Hun vooruitstrevende sound, creativiteit en tijdloze hits hebben hen tot culturele pioniers gemaakt van de muziekindustrie. Van de bruisende jaren zestig tot op heden blijft de populariteit van The Beatles ongeëvenaard. Hun muzikale erfenis omvat tijdloze albums zoals ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ en hits als ‘Hey Jude’ en ‘Let It Be’. De unieke harmonieën, innovatieve studio-experimenten en tijdloze melodieën maken The Beatles een onuitwisbaar fenomeen in de muziekgeschiedenis, geliefd bij generaties over de hele wereld.

Volgens Beatles-deskundige Jan van Galen zijn The Beatles een van de populairste bands van de jaren zestig. Ook zijn zij één van de weinige bands die sinds hen uiteenvallen vandaag de dag nog populair is. Volgens Van Galen is de band tot op heden ook nog wereldwijd populair, omdat zij als groep meer waren dan alleen een band. ‘Zij kenden elkaar van binnen en van buiten en wisten alles van elkaar.’ Hij vult aan met dat zij ook qua uiterlijk en kledingstijl op elkaar begonnen te lijken, wat ook te zien is in hen optredens. ‘Dezelfde kleding en natuurlijk alle vier hetzelfde kapsel, wat er in de praktijk voor zorgde dat het publiek hen daar ook aan ging herkennen.’ Een herkenbare band die tot op de dag van vandaag nog steeds wereldwijde populariteit verwerft.

De videoreportage hieronder gaat in op het Beatlesmuseum in Alkmaar. Bekijk hem hieronder:

Over de auteur

Lukas van der Veen

Ik ben Lukas van der Veen, 22 jaar en toekomstig journalist, die zich graag zou willen specialiseren in de sportieve tak van het vak journalistiek. Mijn interesses zijn cultuur, maatschappij, entertainment, welzijn en sport. Mensen omschrijven mij als een luisterend oor die graag de onderliggende verhalen naar boven probeert te halen.