Factcheck: ‘asielzoekers hebben recht op een gratis zorgverzekering. Wij betalen dus extra door gelukzoekers’

Factcheck: ‘asielzoekers hebben recht op een gratis zorgverzekering. Wij betalen dus extra door gelukzoekers’

In de miljoenennota is bekend gemaakt dat per 1 januari 2024 de zorgpremie zal stijgen en de zorgtoeslag zal dalen. Iets wat niet onopgemerkt zal blijven. Het is geen verrassing, elk jaar blijft de zorgpremie stijgen. Op X is door ‘Tegen Instroom’, een account dat zich verzet tegen immigratie, een bericht geplaatst waarin zij concluderen dat asielzoekers recht hebben op gratis zorgverzekering en wij (het Nederlandse volk) hier dus extra voor moeten betalen. Volgens hen is de instroom van immigranten de oorzaak van een hogere zorgpremie.

Het geplaatste bericht van ‘Tegen Instroom’

Claim: ‘asielzoekers hebben recht op een gratis zorgverzekering. Wij betalen dus extra door gelukzoekers’

Oordeel: deels onjuist

 

Volgens de Rijksoverheid hebben asielzoekers recht op medische zorg die voor hen gratis is. Dit komt omdat ze vaak geen geld en of bezit hebben. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) organiseert en financiert de zorg aan asielzoekers. Het COA heeft voor de medische zorg een contract afgesloten met een zorgverzekeraar voor de vergoeding van de kosten voor asielzoekers. De regels betreft de zorg van asielzoekers staan genoteerd in de ‘Factsheet Gezondheidszorg voor asielzoekers in Nederland.’

Volgens prof. Dr. Patrick Jeurissen, hoogleraar betaalbare en toegankelijke zorg, staat de zorg van asielzoekers los van de gewone zorgverzekering. De kosten van de medische hulp voor de asielzoekers hebben daarom geen gevolgen voor de premie die de belastingbetaler betaalt. De kosten voor de zorg van asielzoekers komen uit een andere geldpot, namelijk via het departement van justitie en veiligheid en buitenlandse zaken. Het COA krijgt een deel van het geld uit deze potten.

Waarom stijgen de zorgpremies?

Naar de stijging van de zorgpremie is onderzoek gedaan door het Centraal Planbureau (CPB). Hieruit is gebleken dat de inflatie en de groeiende zorgvraag als gevolg van vergrijzing de grootste oorzaken zijn. Uit berekeningen van het CPB, stijgt ieder jaar de zorgpremie met zo’n 3,5% (zie tabel 1 hieronder).

  2020 2021 2022 2023
GEMIDDELDE PREMIE        
BASISVERZEKERING €119,69 €124,82 €128,30 €138,45

Belastinggeld

Het belastinggeld dat binnenkomt bij de overheid, wordt verdeeld. Een deel gaat naar mensen die niet meer werken en een ander deel wordt verdeeld over alle ministeries. In Nederland hebben wij 12 ministeries. In de rijksbegroting staat hoeveel geld elk ministerie krijgt en welke uitgaven zij het komende jaar verwachten. ‘Indirect betalen we er dus wel aan mee, maar niet direct’, aldus prof. mr. dr. drs. Suzan Stoter

De eigenaar van het X-account ‘Tegen Instroom’ heeft geen reactie gegeven.

Conclusie

Het klopt dat asielzoekers recht hebben op gratis zorg. Het klopt niet dat hierdoor de zorgpremies zijn gestegen. De zorg voor de asielzoekers staat los van de stijging van de premie. Uit onderzoek van het CPB is gebleken dat de inflatie en de groeiende zorgvraag als gevolg van vergrijzing de grootste oorzaken zijn van de stijging.

Bronnen die zijn geraadpleegd:

https://www.coa.nl/sites/default/files/2020-01/factsheet_gezondheidzorg_voor_asielzoekers_in_nederland_0.pdf

https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Publicatie-Zorguitgaven-ons-een-zorg.pdf

Zorgpremie zal nog verder stijgen: “We staan pas aan begin van vergrijzing”. (2023, 26 september). RTL Nieuws. https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5409797/zorgkosten-premie-zorgverzekering-betaalbaar-basispakket#:~:text=Jaarlijkse%20stijging%20zorgpremie&text=Gemiddeld%20ging%20de%20premie%20jaarlijks%20met%204%2C5%20procent%20omhoog.&text=%22We%20hebben%20nu%20een%20exceptioneel,in%20de%20zorg%2Dcao%27s%20afgesproken.

Ministerie van Justitie en Veiligheid. (2023, 30 augustus). Hoe is de gezondheidszorg van asielzoekers geregeld?Rijksoverheid.nl. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord/gezondheidszorg-asielzoekers

Kuijper, K. (2023, 19 september). Zorgpremie met minimaal 127 euro omhoog in 2024. Zorgwijzer. https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2024/zorgpremie-met-minimaal-127-euro-omhoog-in-2024/comment-page-3

https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/lesbrief_iedereen_betaalt_belasting.pdf

Over de auteur

Cocó Stout

Cocó Stout is een 21 jarige student en komt uit Rotterdam. Zij zit in haar tweede jaar van de journalistiek opleiding in Utrecht. Ze is geïnteresseerd in kunst, cultuur en wereldproblemen. Zij wil pakkende en kritische verhalen schrijven om op die manier bewustwording te creëeren bij mensen. (Contact: Coco.stout@student.hu.nl)