40% van de medische informatie op TikTok is onbewezen of bevat foute informatie

40% van de medische informatie op TikTok is onbewezen of bevat foute informatie

Welke skincare je zou moeten gebruiken voor een gladde huid, welke supplementen helpen om af te vallen en waarom je beter kan stoppen met het slikken van de pil. Steeds meer tiktok’ers plaatsen video’s waarin ze dit soort medische adviezen delen. Uit een steekproef van Radar blijkt dat 40% van deze medische adviezen onbewezen of foute informatie bevatten. Een groeiend probleem volgens de meeste artsen.

De populaire app TikTok stelt gebruikers in staat om video’s te maken en te delen, vaak vergezeld van muziek. Het gemak van het maken van content op TikTok heeft geleid tot een explosie van creativiteit. Alle gebruikers kunnen snel en gemakkelijk deelnemen aan trends, waardoor bepaalde video’s viraal kunnen gaan en wereldwijd worden opgepikt.

Een opvallende ontwikkeling is de opkomst van gezondheidsinfluencers die via TikTok advies geven over gezondheid en welzijn.  Steeds meer artsen krijgen vaker patiënten in de spreekkamer die tegenstrijdige informatie hebben gelezen of gezien op TikTok. Ook Stefan van Rooijen, als huisarts merkt hij dagelijks in zijn praktijk de gevolgen van de onjuiste informatie die online te vinden is. “Ik vraag dan ook vaak aan mensen welke video’s ze hebben gekeken. Ze laten zich verkeerd voorlichten door influencers en komen dan bij mij omdat de oplossingen die zij aandragen niet werken.”

Hierachter schuilt een groeiend probleem: de verspreiding van desinformatie die de gezondheid van mensen in gevaar brengt. Een groep artsen heeft op verzoek van Radar 139 video’s met dit soort medische claims beoordeeld en komt tot de conclusie dat er regelmatig sprake is van medische desinformatie.

Artsen zijn bezorgd over de verspreiding van desinformatie door influencers op TikTok en zijn hierom gestart met een tegencampagne. Onder het account Dokters Vandaag beantwoorden ze vragen om nepnieuws tegen te gaan. Samen met zeven andere medisch specialisten neemt huisarts Stefan van Rooijen video’s op om vragen te beantwoorden. “We willen hiermee echt een tegengeluid geven tegen de hoeveelheid desinformatie die online over gezondheid te vinden is”, vertelt huisarts Stefan van Rooijen.

Volgens Van Rooijen speelt het probleem op veel meer plekken op internet dan alleen op TikTok. “Het is echt een breder sociaal maatschappelijk probleem. Het is niet iets wat alleen dokters kunnen oplossen. We dragen graag ons steentje bij met het TikTok-kanaal, maar ook het ministerie, bedrijven en de influencers zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen om de eerlijke boodschap te delen.”

Adam Cohen is arts aan het UMC en schoof afgelopen donderdag bij ons aan in de studio van Studio Vrijdag. Hij verteld over het gevaar van de medische informatie op tiktok en waarom mensen zo makkelijk beïnvloedbaar zijn. Luister hieronder:

Over de auteur

Dionne Rutte

Hi! Mijn naam is Dionne Rutte. Ik ben 19 jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik vind Utrecht een mega leuke stad om te studeren, voor nu woon ik nog in Apeldoorn. Ik ben geïnteresseerd in mijn medemens. Mijn grote passie is het verwerken van inspirerende gesprekken in een artikel. Ik hou dus erg van schrijven, daarentegen vind ik video’s maken nóg leuker. Ik ben enthousiast over mijn opleiding en wil graag nog meer leren over het journalistieke vak.