Factcheck: Waar komt het recordaantal zwijnen vandaan?

Factcheck: Waar komt het recordaantal zwijnen vandaan?

Wilde zwijnen: Unsplash

De afgelopen drie maanden is er in korte tijd het recordaantal van 5000 wilde zwijnen afgeschoten in de Veluwe staat in een artikel van de NOS dat op 9 oktober is gepubliceerd. Dit seizoen waren er 10.000 zwijnen in de Veluwe. Dat zijn er te veel want de dieren eten jonge aanwas op en dat is schadelijk voor de natuur. Daarom mogen er maar maximaal 1350 zwijnen overblijven. De dieren zijn dit jaar makkelijk af te schieten door een voedseltekort dat na lange tijd weer is ontstaan op de Veluwe. De beesten zoeken nu overal naar voedsel en laten zich nu sneller zien. Partij voor de Dieren is niet blij met het recordaantal afgeschoten wilde zwijnen. Kamerlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren zegt op Twitter: “Het afschieten is een lust voor de jagers die de dieren eerst bijvoeren zodat er extra veel dieren worden geboren en er dus méér afgeschoten kunnen worden.” Haar uitspraak is opvallend want Faunabeheereenheid Gelderland meldt in het artikel van de NOS dat het aantal wilde zwijnen in aantallen is geëxplodeerd door veel regen, warmte en droogte die er afgelopen jaren in de bossen was. Zo konden de bomen volop groeien en voedsel voor de zwijnen produceren. Het toename in de zwijnen is volgens Faunabeheer allemaal het gevolg van de klimaatverandering.

Faunabeheereenheid Gelderland gaat over het afschieten dierenpopulaties in de Veluwe. Bij het afschieten worden de regels van de Wet natuurbescherming gevolgd. In de wet staat dat het bijvoeren van de zwijnen door jagers, dat volgens kamerlid Partij voor de Dieren Vestering in de Veluwe gebeurt verboden is. Als jagers de zwijnen wel bijvoeren is het dus illegaal. Het lokken van dieren met voedsel mag wel maar alleen in beperkte mate.

Jager Leendert Houweling heeft de afgelopen drie maanden geholpen om het recordaantal zwijnen af te schieten, maar hij voert ze niet extra naar eigen zeggen. Hij gebruikt een klein beetje mais als lokaas en dit strooit hij op de twee voederplaatsen. Dit doet hij als extraatje en niet naar behoefte van de zwijnen. Over het jagen zelf heeft hij gemengde gevoelens, Houweling: “Aan de ene kant help je mee aan het beheer van de natuur en de productie van voedsel. Aan de andere kant schiet je een gezond dier dood. Ja, ik ben jager, maar voor mij is het geen doel om ten koste van alles per se iedere keer iets te schieten.” Zijn mening en uitvoering is in tegenstelling tot de uitspraak van de kamerlid voor de Partij voor de Dieren anders. Uit zijn bewering valt niks te halen over het bijvoeren van de dieren met extra aas en het afschieten van de beesten uit vermaak. Ondanks zijn opmerkingen is het argument van kamerlid Vestering niet geheel onterecht. In het verleden is het wel eens mis gegaan toen de jagers onder het mom van lokvoer duizenden kilo’s voer in de Veluwe achterlieten waardoor de dieren op grote schaal illegaal werden bijgevoerd.

Boswachter Bart Smit van de Veluwe ontkent ook dat de dieren dit jaar zijn bijgevoerd door jagers in de reportage van de NOS. Op dit moment ziet hij juist dat het aantal zwijnen erg op zoek is naar voedsel omdat er dit jaar weinig eikennoten en kastanjes liggen in de Veluwse bossen. Smit: “De zwijnen zullen niet bijgevoerd worden omdat de natuur zijn eigen werk moet doen en een dood, wild zwijn heeft ook weer zijn eigen functie.” Dit jaar zullen er wat meer zwijnen sterven dan de voorgaande jaren. Het aantal zwijnen zal volgend jaar waarschijnlijk weer in evenwicht zijn door de klimaatverandering.

Conclusie

Er kan worden geconcludeerd dat de bewering van kamerlid Partij voor de Dieren Leonie Vestering op losse schroeven staat. Faunabeheereenheid Gelderland, jager Leendert Houweling en boswachter Bart Smit ontkrachten haar uitspraak. Zij vertellen herhaaldelijk dat het aantal zwijnen niet is toegenomen door extra voedsel van jagers, maar door klimaatverandering. Haar uitspraak is erg ongegrond tegenover de werkzame organisaties en personen die actief zijn in de Veluwe. Toch kan er niet volledig uitgesloten worden dat deze beesten nooit extra bijgevoerd worden door een enkele jager. In het verleden is dit ook wel eens gebeurt dus bestaat er altijd een kans, maar dat het bijvoeren op grote schaal gebeurt waardoor het aantal zwijnen op de Veluwe nu explodeert is op dit moment ondenkbaar. Er zal tot 1 februari gejaagd worden op de zwijnen en er zullen niet meer beesten afgeschoten worden dan nodig is. De verwachtingen zijn dat de zwijnen volgend jaar weer volop voortplanten omdat het sterke beesten zijn en het klimaat blijft veranderen. Er is volgend jaar dus een grote kans dat het aantal zwijnen weer toeneemt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.