Migranten klem tussen Polen en Wit-Rusland: rondkomen onder erbarmelijke omstandigheden

Migranten klem tussen Polen en Wit-Rusland: rondkomen onder erbarmelijke omstandigheden

Situatie aan de grens I BEELD: Kancelaria Premiera / flickr

POLEN – Grote onrust  aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Daar proberen duizenden migranten de grens over te steken. Want terwijl Wit-Rusland de migranten de grens over wil zetten, houdt Polen ze met man en macht tegen. Met als gevolg dat de migranten als ‘oorlogswapen’  worden gebruikt en daar onder erbarmelijke omstandigheden moeten rondkomen. *In de uitzending wordt gebeld met Polen correspondent van de Volkskrant, Arnout le Clercq.

 Aan de grensovergang bij het Poolse dorp Kúznica en het Wit-Russische dorp Bruzgi zitten de duizenden migranten vast. Volgens EU-landen stuurt Wit-Rusland bewust migranten de grens over als wraak voor de opgelegde sancties. De migranten komen onder meer uit Afghanistan, Irak en Syrië.

Vreemde situatie
De migranten meldden zich al maanden bij de grens, vooral in kleine groepen. Polen stuurde die mensen geregeld terug naar Wit-Rusland maar dat ging niet altijd even makkelijk. Er waren toen onder  de migranten al meerdere doden gevallen. De groepen werden steeds groter en groter totdat er beelden verschenen van honderden migranten die tegelijkertijd de grens probeerden te bereiken bij Kúznica. En dat allemaal onder toezien oog van de Wit-Russische grensbewaking die de migranten (vaak) met geweld verder richting de Poolse grens duwde. Hoe het er precies aan de grens aan toe gaat is moeilijk te beschrijven. Journalisten worden namelijk niet in het gebied toegelaten, omdat zowel Polen als Wit-Rusland de situatie stil proberen te houden.

De Poolse regering heeft in het desbetreffende gebied de noodtoestand afgekondigd. In een straal van drie kilometer rondom de grens mogen hulpverleners en media niet komen. De informatie over de gebeurtenissen in het gebied moeten dus komen vanuit (propaganda)filmpjes van het Wit-Russische leger, het Poolse leger, en de getuigenissen van migranten.

Provocatie
Wit-Rusland ‘helpt’ de migranten om de grens van Europa te bereiken. Volgens deskundigen wil president Aleksandr Loekasjenko hier twee dingen mee bereiken. Zo zou het ten eerste een wraakactie moeten zijn op de sancties de EU invoerde naar aanleiding van de schending van de mensenrechten en de fraudeleus verlopen presidentsverkiezingen in Wit-Rusland van vorig jaar.
Ten tweede leveren de migranten Loekasjenko veel geld op. De migranten betalen vaak duizenden euro’s aan mensensmokkelaars en dat geld vloeit vervolgens door naar het regime.

Poetin
Loekasjenko wordt gesteund door de Russische president Vladimir Poetin. Hij zou de Wit-Russische president steunen. Volgens het Kremlin heeft Poetin gezegd dat de EU-leiders het probleem rechtstreeks met Loekasjenko moeten bespreken. Dit komt Poetin namelijk alleen maar goed uit aangezien hij de twee landen verder wil laten samensmelten in de zogeheten Uniestaat.

De Europese Unie
De Europese lidstaten beschuldigen het Wit-Russische regime ervan mensen met leugens naar de Poolse grens te lokken. Daarom hebben ze extra sancties opgelegd tegen Wit-Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten breiden de lijst met criteria uit op basis waarvan de EU sancties kan uitvaardigen tegen het regime van Loekasjenko. Concreet zullen nu ook personen en organisaties die actief meewerken aan de mensensmokkel kunnen worden gesanctioneerd.

Polen
In de uitzending wordt correspondent van de Volkskrant, Arnout le Clerq, live ingebeld. Hij verteld onder andere over de actuele situatie aan de grens en de positie van Polen binnen dit conflict. Want hoe komt deze crisis hen uit?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *