Factcheck: LHBTI jongeren vaker depressief dan andere jongeren

Factcheck: LHBTI jongeren vaker depressief dan andere jongeren

Gemaakt door: Volodymyr Hryshchenko, op Unsplash. White spoon.

In de moderne samenleving streven we naar inclusiviteit en gelijke kansen voor alle individuen, ongeacht hun seksuele geaardheid, genderidentiteit of expressie. Echter, onderzoek en discussie over de mentale gezondheid van LHBTI-jongeren (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse) hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. In het tv-programma Khalid en Sophie zei Rob Jetten dat LHBTI-jongeren vaker depressie hebben dan andere jongeren. Deze factcheck gaat dieper in op deze kwestie. 

LHBTI deskundige Tessel ten Zweege verteld dat depressie en zelfmoordrisico onder LHBTI-jongeren een kwestie is met diepgaande gevolgen voor de betrokken individuen en de samenleving als geheel. “Uit een grondige analyse van onder andere Movisie komt naar voren dat LHBTI-jongeren aanzienlijk vaker te maken hebben met depressieve symptomen en een verhoogd risico op zelfmoord in vergelijking met hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.” Ten Zweege zegt dat deze bevindingen een schrijnend licht werpen op de moeilijkheden en uitdagingen waarmee LHBTI-jongeren dagelijks worden geconfronteerd en ze benadrukt de dringende behoefte aan aandacht, begrip en ondersteuning voor deze gemeenschap.

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de toename van depressieve gevoelens en zelfmoordrisico onder LHBTI-jongeren is de negatieve reactie en stigmatisering door leeftijdsgenoten. Volgens ten Zweege zijn deze negatieve reacties, met name op school, een belangrijke voorspeller zijn voor depressie en zelfmoordrisico binnen deze gemeenschap. “Deze vijandige houding van leeftijdsgenoten kan een verwoestend effect hebben op het zelfbeeld en het emotionele welzijn van LHBTI-jongeren, wat de noodzaak benadrukt van bewustwording en educatie om deze discriminatie te verminderen.” Tessel ziet wel een probleem. “Veel professionals die bekend zijn met de verwijsmogelijkheden van LHBTI-jongeren verwijzen zelden of nooit door naar specifieke hulpverlening.” Dit kan zorgen voor een toename op risico’s, zoals zelfmoordnijgingen en dus onnodig lijden.

Movisie is een Nederlands landelijk kennisinstituut dat onderzoek doet naar sociale vraagstukken. In een handreiking van Movisie staan cijfers die van belang zijn bij deze kwestie. Zo staat er dat ondanks professionals vermoeden dat jongeren LHBTI-gevoelens hebben, dit vaak niet wordt besproken. Ongeveer 60% van de professionals vindt het niet nodig om het onderwerp aan te snijden. Zelfmoordpogingen komen veel vaker voor onder LHBT-personen, zelfmoord komt onder lesbische, homo- seksuele, biseksuele en transseksuele jongeren 4,5 keer vaker voor dan onder heteroseksuele jongeren. 22% van de LHBTI’s in Nederland heeft ooit aangifte gedaan bij de politie van een fysieke of seksuele aanval, 10% deed een melding bij een antidiscriminatiebureau of Meldpunt Discriminatie. Deze cijfers onderstrepen de noodzaak van aandacht voor de mentale gezondheid en het welzijn van LHBTI-jongeren, aangezien zij een verhoogd risico lopen op psychische problemen en suïcidale gedachten. Het is van belang dat hulpverleners en sociaal professionals zich bewust zijn van de seksuele oriëntatie en genderidentiteit van hun cliënten om passende ondersteuning te bieden en discriminatie te voorkomen.

De factcheck bevestigt de uitspraak van Rob Jetten in het tv-programma Khalid en Sophie dat LHBTI-jongeren vaker te maken hebben met depressieve symptomen en een verhoogd risico op zelfmoord in vergelijking met hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. De bevindingen van LHBTI-deskundige Tessel ten Zweege, ondersteund door Movisie, tonen aan dat negatieve reacties en stigmatisering door leeftijdsgenoten, vooral op school, aanzienlijke bijdragen leveren aan deze problematiek. Het gebrek aan bewustzijn en educatie onder professionals over de verwijsmogelijkheden van LHBTI-jongeren blijkt een zorgwekkend obstakel, met potentieel ernstige gevolgen, zoals een toename van zelfmoordneigingen. De gepresenteerde cijfers van Movisie benadrukken de dringende behoefte aan aandacht, begrip en ondersteuning voor de mentale gezondheid en het welzijn van LHBTI-jongeren. Het belang van bewustwording onder hulpverleners en sociaal professionals over de seksuele oriëntatie en genderidentiteit van hun cliënten wordt benadrukt als cruciaal om passende ondersteuning te bieden en discriminatie te voorkomen.

Over de auteur