Ruilen is het nieuwe shoppen

Ruilen is het nieuwe shoppen

Foto: Maartje Manschot in De Groene Stijl

BUSSUM – De groei van de kledingindustrie is erg slecht voor het klimaat. Dit is inmiddels algemeen bekend, maar toch blijven we wereldwijd nieuwe kleren kopen. Het is daarom belangrijk dat er initiatieven worden opgezet om verdere milieuvervuiling tegen te gaan. De dames Maartje Manschot en Floor Jansen zijn eigenaren van De Groene Stijl, en hebben het duurzame ‘kledingruil’ concept opgezet in Bussum.

Swapshop

De Groene Stijl is een swapshop, dit houdt in dat je kleding ruilt voor kleding. De winkel staat vol met ingeruilde kleding, die je kan ruilen door zelf een kledingstuk in te leveren. Voor zo’n ingeleverd product krijg je kuddo’s, dit zijn punten die de waarde van je ingeruilde kleding bepalen. Met de gekregen kuddo’s ‘koop’ je dan een ander item in de winkel.  “Als je veel koopt, raakt je kast voller en ben je niet meer bewust van wat je draagt”, legt Manschot uit. Door te ruilen onderken je wat er in je kast ligt, omdat je keuzes moet maken. De swapshop is dus een goede manier om overconsumptie tegen te gaan.

Fast en slow fashion

Kijkend naar de kledingindustrie zijn er twee belangrijke termen: fast en slow fashion. Fast fashion beschrijft kleding dat in een bepaald seizoen in de mode komt en razendsnel geproduceerd wordt. Omdat het item maar tijdelijk ‘leuk’ is, belandt het daarna in de kast en wordt het niet meer gedragen. Het tegenovergestelde hiervan is slow fashion. Volgens Manschot is dat een kledingstuk die niet na 1x in de vuilniszak belandt maar keer op keer gedragen wordt. Door een kledingstuk naar een kringloopwinkel of swapshop te brengen, wordt de levensduur van het item langer. Dit is beter voor het klimaat omdat er dan minder kleding geproduceerd hoeft te worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *