De CD bestaat 45 jaar en is hier om te blijven

De CD bestaat 45 jaar en is hier om te blijven

Beeld: Selena van der Tholen

Op 8 maart bestaat de Compact Disc (CD) 45 jaar. Inmiddels luistert een groot deel van de mensen hun muziek via streamingsdiensten zoals Spotify. Ondanks de komst van streamingsdiensten, is de CD nog niet uitgestorven.

Geschiedenis 

Op 8 maart 1979 presenteerde Philips de eerste CD aan de internationale pers. Drie jaar later bracht Philips de CD in samenwerking met Sony op de commerciële markt uit. Voor de uitvinding van CD’s luisterden we naar muziek door het gebruik van LP’s en platenspelers. De uitvinding van de CD veranderde de manier van muziek luisteren compleet. 

Groei in verkoopcijfers 

Volgens de marktcijfers van de NVPI is in 2023 de verkoop van CD’s met 5% gestegen ten opzichte van 2022. In Nederland isThe Rolling Stones met ‘Hackney Diamonds’ het bestverkochte album van 2023. De bestverkochte single is ‘People’ van Libianca. Ondanks dat de eerste plek naar internationale artiesten gaat, blijft Nederlandse muziek ook populair. In de volledige top tien staan in 2023 vijf singles van eigen bodem. 

Eigenaar van CD/LP-winkel Henk Visser zag een stijgende lijn in de verkoop van CD’s. “Vooral op gebied van jongeren zien we een stijgende lijn bij de klanten. Dat komt door meerdere factoren.” Visser legt uit dat de prijs van CD’s aanzienlijk lager zijn dan die van een LP. “Mensen willen liever iets fysieks in de kast leggen en dan moeten ze de keuze maken tussen een dure LP of de goedkopere CD. Vooral een jong persoon kiest dan liever voor de tweede”, legt Visser uit.  

Aanraders  

Op 8 maart is het dus de ideale dag om je CD-verzameling weer tot leven te brengen of zelfs te starten. “Er zijn een paar CD’s die momenteel het best verkocht worden. Denk aan het nieuwe album van Froukje, The Smile en Johan. De laatste tijd verkopen we ook oudere albums van Cigarettes after Seks en Nothing but Thieves”, sluit Visser af. 

Over de auteur