Minder focus op penetratieseks zorgt meer vrouwelijke orgasmes

Minder focus op penetratieseks zorgt meer vrouwelijke orgasmes

Klaarkomen is voor mannen de normaalste zaak van de wereld, maar dit geldt niet voor heterovrouwen. Slechts 65 procent van hen zegt meestal een orgasme te krijgen tijdens het vrijen. En dat terwijl dit voor *queer vrouwen geen probleem is. De reden hiervoor is simpel: er ligt tijdens heteroseks minder focus op de stimulering van de clitoris, terwijl de meeste vrouwen dit wel nodig hebben om tot een orgasme te komen.

*Queer is een parapluterm voor iedereen binnen de LHBTIQ+-gemeenschap

Foto: Unsplash

Slechts 20 tot 30 procent van de vrouwen kan door middel van penetratie tot een hoogtepunt komen in bed. Dat komt doordat de grootte en dikte van de zenuwuiteinden van elke clitoris anders is. Hiervoor geldt: hoe dikker de vertakkingen, hoe groter de kans op een vaginaal orgasme. Je kunt dus niets aan doen. De enige manier waarop je de kans op zo’n climax kunt vergroten, is door heel opgewonden te raken. Want: als je opgewonden bent, zwelt de clitoris op.

De meest effectieve manier om een vrouw klaar te laten komen, blijft dus clitorale stimulatie. Dit komt volgens seksuoloog Lies van Dalen doordat de clitoris een enorm gevoelig orgaan is dat zo’n 8000 zenuwen bevat. “Dat zijn er maar liefst twee keer zoveel als bij een penis”, vertelt ze.

Toch ligt de focus bij heteroseks nog vaak op penetratie, waardoor de vrouw dus in veel gevallen niet klaar kan komen. Waar dit door komt, is volgens Van Dalen simpel; “Mannen zijn vaak ongeduldiger en besteden hierdoor minder tijd aan het vrouwelijk plezier. De drang om zelf een hoogtepunt te bereiken, is dusdanig sterk dat hij de clitoris overslaat.”

Seksuoloog Ellen Laan, die afgelopen januari overleed aan een zeldzame vorm van borstkanker, wilde hier graag iets aan doen. Daarom richtte ze Seksueel Welzijn Nederland op, een organisatie waarmee ze de orgasmekloof wilde dichten. Orgasmekloof is een woord dat ontstaan is om de genderongelijkheid in bed te duiden. Heteromannen komen tijdens de seks namelijk nog altijd vaker klaar dan heterovrouwen. Het percentageverschil is maar liefst 30 procent.

Amber (22), die niet met haar achternaam in het artikel wil, is lesbisch en heeft zelf dus geen last van de orgasmekloof. Als ze seks heeft, gaat het voor haar gevoel altijd evenveel om beide personen. “De ene keer krijgt de één natuurlijk wel iets meer aandacht dan de ander, maar dat compenseren we later altijd”, zegt ze. “Het voelt voor mij niet meer dan logisch dat beide mensen, indien dat mogelijk is, klaarkomen tijdens de seks. Vaak vind ik mijn bedpartner zelfs belangrijker dan mezelf.”

Er is ook een percentage vrouwen dat helemaal nooit klaarkomt, zowel clitoraal als vaginaal. “Dat heeft te maken met jezelf kunnen overgeven”, vertelt Van Dalen. “Je moet de controle los kunnen laten. Sommige mensen hebben hier moeite mee en nemen tijdens het vrijen een soort observerende rol aan. Hierdoor nemen ze als het ware afstand van de activiteit en beleven ze het niet echt. Dan is klaarkomen heel moeilijk.” Volgens de seksuoloog kun je hier wel overheen komen. “Met oefeningen valt er veel te leren, maar er blijft altijd een percentage over dat nooit klaar zal komen. Zij leggen zich hier meestal bij neer.”

Jaimy (20), die ook liever anoniem blijft, heeft lang moeite gehad met klaarkomen tijdens de seks. Ze is hetero en merkte toen ze net seksueel actief werd dat haar orgasme minder belangrijk werd gevonden. “Inmiddels ben ik wat ouder en heb ik geleerd dat ik dit niet hoef te accepteren. Nu geef ik daarom duidelijker aan wat ik wil – en ga ik niet meer naar bed met mannen die mijn plezier op de laatste plaats zetten.”

De oplossing voor de orgasmekloof is volgens Van Dalen niet ingewikkeld. “In een ideale wereld komt de vrouw als eerste klaar. Er moet sprake zijn van langdurig voorspel, dat is fijn voor de vrouw en goed voor de zelfbeheersing van de man.” Toch is dit volgens haar makkelijker gezegd dan gedaan. “Als je naar de meeste heterorelaties kijkt, is het andersom. En zelfs dat klopt maar deels, want als de man zijn orgasme heeft bereikt, interesseert het hem daarna vaak niet meer zo of zijn bedpartner ook aan haar trekken is gekomen.”

Volgens Van Dalen is de orgasmekloof op zich geen groot probleem. Ze vindt dat het afhankelijk is van hoe de vrouw er zelf tegenaan kijkt als ze niet klaar kan komen. Als ze dit vervelend vindt, moet het opgelost worden en anders niet. Wij spraken hier tijdens onze radio-uitzending over door met seksuoloog Vera Steenhart.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.