Onrust in Griekenland vanwege racistische moord op veerboot

Onrust in Griekenland vanwege racistische moord op veerboot

Bron: comments.wikimedia.org-socialisttv

Schokkende beelden gaan de ronde in Griekenland. Dinsdag 5 september overleed een 36-jarige man die probeerde aan boord te komen van een veerboot. De boot stond op het punt te vertrekken uit de haven van Piraeus. Op de video is te zien dat twee bemanningsleden de man van de loopplank afduwen. Het slachtoffer valt tussen wal en schip en komt enkele minuten later boven drijven, terwijl de veerboot zijn koers voortzet.

De moord op Antonis Karyotis doet Griekenland veel. De woede wordt nog verder aangewakkerd nadat het gesprek over de intercom tussen de bemanning en de kapitein aan het licht komt. In het gesprek is te horen dat de bemanning racistische opmerkingen maakt over de afkomst van het slachtoffer. Ingeborg Beugel, Griekenland-correspondent, ziet dagelijks hoe het racisme in Griekenland zich uit: “De essentie van wat er 5 september in Griekenland is gebeurd heeft te maken met twee dingen. Een van die dingen is de krankzinnig hoge werkdruk. Om maar tijd te winnen gooit te bemanning geheel tegen de internationale wetgeving in, de trossen los zonder dat de loopplank is binnengehaald. Daarnaast is de moord door racisme gedreven,” Beugel vertelt verder, “Het extreem neoliberale kapitalistische beleid van de Griekse politiek in combinatie met de xenofobie in Griekenland leidt tot dit soort rampen.”

“In Griekenland komt een groot deel van het racisme vanuit de politiek”, zegt Beugel. In 2012 trad de neonazistische partij Gouden Dageraad het Parlement binnen. Tegelijkertijd werd anti-imigratieretoriek en racistisch geweld genormaliseerd onder de Griekse bevolking. Door de autoriteiten werd hier tot overmaat van ramp niet tegen opgetredenaar werden deze praktijken genormaliseerd vanuit de politiek. Dit blijkt uit een studie gedaan naar immigranten en vluchtelingen in Griekenland door Anna Traindafylidou en Hara Kouki

“Iedere historicus, psycholoog of socioloog weet dat de mentaliteit van mensen heel langzaam verandert. Dus als we in Griekenland nu op dit moment zijn aangekomen komt dat niet door wat er de laatste jaren is gebeurd.”  Volgens Beugel is racisme een probleem wat al jaren in Griekenland heerst. “Simpele burgers uiten racisme alsof het de normaalste zaak van de wereld is, omdat het zo sociaal geaccepteerd is.”

Over de auteur

Anne Minnaard

Anne, 21 jaar

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *