FACTCHECK: Verbruikt pulsvisserij minder energie dan andere manieren van vissen?

FACTCHECK: Verbruikt pulsvisserij minder energie dan andere manieren van vissen?

Haven van Urk Foto: Britt Smith

De verkiezingen komen er weer aan, op 22 november is het zo ver. Dit betekent dat de verkiezingsprogramma’s gepubliceerd worden. Vorige week presenteerde de BoerenBurgerBeweging hun verkiezingsprogramma voor het publiek. Een van hun standpunten is dat zij pulsvisserij in Nederland weer legaal willen maken. Daar heeft de partij meerdere redenen voor.

De BBB vertelde eerder al op hun website dat pulsvisserij dier- en milieuvriendelijker zijn en dat het bodemleven van de zee hierdoor minimaal wordt verstoord. Maar in hun verkiezingsprogramma staat de belangrijkste reden voor dit standpunt, er staat het volgende: “Nederland moet zich in Europa hard maken voor het terugdraaien van het pulseverbod, omdat pulsvisserij verduurzaamt: minder energieverbruik ten opzichte van traditionele visserijtechnieken.” Maar verbruikt deze manier van vissen wel echt minder brandstof dan andere visserijtechnieken?

Wat is pulsvisserij?

Pulsvisserij is een innovatieve vorm van vissen waarmee worden platvissen gevangen. Dit zijn vissen die zich op de bodem van de zee bevinden. De pulsvisserij heeft een slimme manier bedacht om die vissen van de bodem te krijgen en in het net. De netten geven kleine stroompulsen af aan de platvissen waardoor ze van de bodem afkomen en in het visnet belanden. Deze manier van vissen kan de boomkortechniek vervangen, waarbij twee netten over de bodem van de zee worden geslepen en zo de platvissen vangen.

De BBB beweert dus dat deze manier minder energie zou verbruiken. Durk van Tuinen, woordvoerder van de Nederlandse Vissersbond, vertelt dat deze bewering juist is. Van Tuinen legt uit dat dit is bewezen met meerdere onderzoeken. Het meest recente onderzoek waaruit dit blijkt is van de Wageningen University & Research uit 2020. Hieruit blijkt dat pulsvissen ongeveer de helft minder brandstof gebruikt dan zijn voorganger, de boomkortechniek.  “Een van de redenen hiervoor is dat de netten niet over de bodem van de zee slepen, dit zorgt voor minder weerstand in tegenstelling tot wanneer de netten dit wel doen. Hierdoor komt de boot makkelijker vooruit en verbruikt het minder brandstof”, aldus van Tuinen.

Geert Meun is secretaris van vissers VisNed, een belangenorganisatie voor vissers. Hij legt uit dat het daarnaast ook te maken heeft met het gewicht van de netten. De netten die gebruikt worden bij pulsvisserij zijn namelijk vele malen lichter dan de netten die gebruikt worden bij boomkorvissen. Hierdoor heeft de boot minder gewicht om mee te nemen en wordt er als gevolg minder gewicht gebruikt.

Tot slot is er nog een reden die wordt uitgelicht in het onderzoek van de Wageningen Universiteit & Research. Het is namelijk ook zo dat de hoeveel vis die gevangen mag worden het brandstofverbruik bij pulsvissen beïnvloedt. Sinds dat deze hoeveelheid voor het vangen van tongvissen, een soort platvis, is verhoogd wordt er ook minder brandstof verbruikt bij pulsvisserij in vergelijking met andere visserijtechnieken.

Conclusie

Uit onderzoek blijkt dus dat pulsvisserij inderdaad minder brandstof verbruikt dan andere visserijtechnieken. Verschillende dingen spelen hier een rol: de manier waarop de netten worden gebruikt, het gewicht van de netten en het tong-quotum. Deze uitspraak van de BoerenBurgerBewegingin hun verkiezingsprogramma klopt dus.

Hieronder kun je een deel van het interview met Geert Meun, secretaris van VisNed, bekijken en bespreken we de pulsvisserij.

Over de auteur

Vera Warmenhoven

Onderzoeken en mensen informeren is waar ik, Vera Warmenhoven, mij mee bezig houd. Sinds 2005 woon ik al in Zoeterwoude, geboren en opgevoed. Mijn interesse liggen bij het buitenland, politiek en de maatschappij.