Utrecht Centrum

Selecteer Pagina

Steeds meer bedrijven worden gehackt

Steeds meer bedrijven worden gehackt

foto: Rawpixel

Door de stijging van digitale technologieën, zijn bedrijven kwetsbaar voor het gevaar van cyberaanvallen. Door de Internationale dag van de computerveiligheid wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de groeiende uitdagingen op het gebied van digitale veiligheid en de noodzaak van beveiligingsmaatregelen. 

Cyberaanvallen blijven een toenemende bezorgdheid. Het percentage bedrijven dat te maken kreeg met een cyberaanval is in 2022 gestegen met 16 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO. “Bij een cyberaanval is het van vitaal belang om direct cybersecurity-experts in te schakelen,” adviseert Martijn Hoogesteger, hoofd Cybersecurity Benelux van de S-RM in Utrecht die zich dichtbij de oudegracht bevindt.

Het Security Risk Magagement (S-RM) in Utrecht is gespecialiseerd in de beveiliging van computers en informatie. Het S-RM richt zich op het opsporen van zwakke plekken in de beveiliging van computers en zoekt naar manieren om deze te versterken. Door goed te kijken naar risico’s en sterke beveiliging te gebruiken, helpt het S-RM om gegevens veilig te houden en te zorgen dat cyberaanvallen niet te veel schade kunnen veroorzaken in Utrecht.

De blijvende stijging van nieuwe technologieën (onder andere kunstmatige intelligentie) heeft een grote invloed op de methoden die cybercriminelen gebruiken voor hun hackingspogingen. Deze ontwikkelingen dwingen cybersecurity-experts voortdurend om hun verdedigingsstrategieën te veranderen en innovatieve tegenmaatregelen te creëren om zich te verdedigen tegen deze steeds veranderende bedreigingen. Zowel Martijn Hoogesteger als andere experts benadrukken dat een proactieve aanpak cruciaal is: organisaties moeten voorbereid zijn met een uitgewerkt responsplan om de impact van een mogelijke aanval te beperken. 

In dit audiobestand spreekt verslaggeefster Sofie met Martijn Hoogesteger.
Hij legt uit hoe cybercriminelen te werk gaan en hoe bedrijven het beste op een aanval kunnen reageren.

Over de auteur

Jet Sietsma

Ik ben Jet, 19 jaar en kom uit Arnhem. Van kleins afaan schrijf en lees ik veel. Ik heb altijd al een liefde gehad voor gebeurtenissen/gedachtes/meningen op papier zetten, of om erover te lezen. Ik heb gekozen voor journalistiek omdat ik altijd al een verlangen had om uit te zoeken waarom dingen op een bepaalde manier verlopen en om dat te onderzoeken of vast te leggen. Utrecht is mijn favoriete stad in Nederland, door zijn kleine straatjes, winkelstraten, de beste cafés, en natuurlijk de beste boekenwinkels. Het heeft een bepaalde sfeer en daardoor ben ik erg blij dat ik dit jaar in Utrecht binnenstad nieuws mag uitbrengen.