Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Leermoment over lichtvervuiling tijdens wandeling ‘Nacht van de Nacht’ in het Griftpark

Leermoment over lichtvervuiling tijdens wandeling ‘Nacht van de Nacht’ in het Griftpark

Foto ter illustratie- Joanna Fontilus

Al negentien jaar lang, vindt op de laatste zaterdag van de maand oktober, Nacht van de Nacht plaats door heel Nederland. Dit jaar is het de 19e editie van Nacht van de Nacht. Afgelopen zaterdag, 28 oktober, vond er een nachtwandeling plaats in het Griftpark in Utrecht-Noord. Men bewust maken over lichtvervuiling is het belangrijkste doel van de organisatie en de activiteiten.

Bij aankomst op de verzamelplek staat al een grote groep klaar om te beginnen met de nachtwandeling. Met een opkomende volle maan lopen we met een grote groep en onze gids door het Griftpark heen. Natuurgids Joëlla Baijer (36), vertelt dat ze gevraagd werd door een vriendin om deze avond excursie te leiden. ‘Ik ben projectcoördinator en ik ben opgeleid als natuurgids’, vertelt Baijer. ‘Met de Nacht van de Nacht willen we mensen het donker laten ervaren, aangezien we door de tijd heen steeds meer licht gecreëerd hebben. Kunstmatig licht kan negatieve gevolgen hebben op de gezondheid van de mens en de natuur. Navigatie van nachtdieren, waaronder vleermuizen, kunnen sterk worden verstoord door te veel licht’, aldus Baijer. Tijdens de wandeling konden we meerdere vleermuizen in de lucht zien en met een ‘bat detector’ konden we hun signalen opvangen. ‘In het Griftpark zelf stond vroeger een gas fabriek. Toen deze werd gesloten ontstond het idee om van het stuk terrein een mooi park te maken’, legt Baijer uit. ‘Ook vind ik het erg leuk om deelnemers hun verhalen en kennis te horen over het Griftpark zelf, aangezien velen van hen zijn opgegroeid in de omgeving Utrecht.’ Baijer vertelt dat ze het leuk vind dat de wandeling plaats vind in een natuurgebied midden in de stad, aangezien hier nog meer sprake is van lichtvervuiling.

Evelien van der Kooi (29) is projectontwikkelaar van Nacht van de Nacht bij de natuur en milieufederatie Utrecht. ‘Ik heb deze activiteit georganiseerd. Ook ben ik de persoon die achter bedrijven en gemeentes hun broek aan gaat, om te zeggen dat ze het licht uit moeten doen!’, vertelt Van der Kooi lachend. ‘Als organisatie roepen wij alle gemeentes op, om vandaag de lichten uit te doen. Veel lichtvervuiling wordt veroorzaakt door openbare verlichting en dit is in handen van de gemeentes’, vertelt Van der Kooi. ‘Niet alle gemeentes doen mee, maar vele wel.  Ook bedrijven creëren veel lichtvervuiling. Wij hebben een onderzoek gedaan in 2021 naar hoeveel bedrijven ’s nachts hun licht aan hebben staan. Uit ons onderzoek blijkt dat 72% van alle bedrijven in Nederland ‘s nachts hun licht aan hebben’, zegt Van der Kooi. ‘Nacht van de Nacht vindt elk jaar plaats op de laatste zaterdag van oktober. Dit komt omdat op die dag de klok een uur achteruit wordt gezet en de officiële wintertijd begint. Mensen beginnen op dit moment van het jaar meer licht te gebruiken’, legt Van der Kooi uit.

Gwen (35) en Carlos (37) liepen samen mee met de nacht wandeling. Gwen zegt: ‘We doen al 5 jaar mee aan verschillende activiteiten van Nacht van de Nacht, dus leek het ons leuk om dit jaar weer mee te doen!’. ‘We hebben er een leuk ritueel van gemaakt en afgesproken dat we elk jaar een activiteit uitkiezen van Nacht van de Nacht dat ons interessant lijkt’, vertelt Carlos. ‘De afgelopen jaren hebben we deelgenomen aan iets meer intensieve activiteiten dan deze. We zijn namelijk een keer wezen kanoën in het donker en gaan nachtklimmen. Deze keer hebben we voor de nachtwandeling gekozen, aangezien ik zelf het Griftpark al ken en het mij ook leuk leek om deze een keer op een andere manier te zien’, vertelt Gwen enthousiast. ‘Ik woon nu 13 jaar in Utrecht en voor mij is het belangrijk om de geschiedenis van de omgeving van je eigen woonplaats te kennen’, aldus Carlos. Gwen en Carlos vertellen allebei dat ze niet enorme kennis hebben van de natuur, maar het wel leuk en interessant vinden om hier meer over te weten.

Tijdens de wandeling werden meerdere soorten planten laten zien, waaronder teunisbloemen en muur leeuwenbekken. Gids Joëlla vertelde over meerdere dieren die in het Griftpark leven. Het was een droge avond met een heldere volle maan aan de hemel. Tijdens de pauze kreeg iedereen een kopje thee, wat gemaakt was met kruiden die geplukt waren tijdens de wandeling.

Over de auteur