Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Inloopavond voor nieuw systeem van parkeervergunning

Inloopavond voor nieuw systeem van parkeervergunning

Voorheen kon men bij een automaat een code invoeren om zo korting te verkrijgen op het parkeren. In het nieuwe systeem werken ze niet meer met een code, maar met een app.  Dit zorgt vooral voor problemen bij de ouderen generatie, die de gemeente met deze inloopavond wil helpen.

In de Biltstraat in Utrecht-Oost ligt het Theaterhuis De Berenkuil. In het oude gebouw zitten in een toneelzaal de mensen van de gemeente Utrecht. In de zaal hangt een zwart doek op die figureert als een scheiding van de zaal. Op het plafond hangen lampen op aan trusses op. De houtenvloer is een dansvloer. Een muur heeft grote ramen waar het licht door naar binnen komt. De mensen van de gemeente die hierbinnen zitten behoren tot het teamvergunningen parkeren binnen de gemeente. Ze zitten elk aan een tafel met een laptop voor hen. Aan de anderen kant van elke tafel staat een stoel, waar men kan plaatsnemen als ze vragen hebben of uitleg willen over de nieuwe parkeerapp, en liggen er aan deze kant van de tafel twee folders. Een van de folders is op A4 formaat en de andere folder is kleiner en lijkt meer op een boekje.

Kitty van Litsenburg (50), de teamleider van het teamvergunningen parkeren, en haar collega’s zitten hier omdat volgens haar de mensen ‘vastlopen in de verschillende stappen en dat ze denken “ik ben er al” maar dat ze nog meer stappen moeten doen’. Volgens haar zijn de mensen ‘over het algemeen heel positief’, zo vertelt ze ‘Ja, mensen zijn altijd heel blij dat we ze geholpen hebben.’. Ze hoopt dan ook vanavond hier nog wat meer mensen te zien. Van Litsenburg bevestigd dat de meeste mensen die komen al op leeftijd zijn. ‘Met hen lopen we er nog een keer doorheen en leggen het nog een keer uit. We geven ook folders mee, die geven vaak ook nog wat inzicht.’, vertelt Van Litsenburg terwijl ze naar de folders wijst.

Jan van Scheppingen (74) zit nog aan een tafel nadat hij klaar is met de uitleg die hij heeft gekregen. Hij heeft nog wat te drinken en neemt hier nog even de tijd voor. Ondertussen vertelt hij waarom hij hier is. ‘Ik was er gewoon bang voor, omdat ik heel vaak in digitale toestand tegen barrières ben aangelopen en dan kan ik het niet oplossen. Gelukkig heb ik allerlei vrienden die iets kunnen. Ik was bang ik dacht ik ga even alle onzekerheid uit de weg en ga het hier nog een keer proberen, maar ik was al heel ver hoor.’, aldus Van Scheppingen.

Er is een tijd terug aangekondigd dat het parkeervergunningen systeem zal veranderen. Van Litsenburg vertelt: ‘Het zijn eigenlijk twee aanbestedingen die tegelijkertijd zijn gestopt. De parkeer app is een onderdeel is van de vergunning voor de bewonerskorting. Er is door onze huidige leverancier van het vergunningensysteem aangegeven dat ze gaan stoppen met de service verlenen van het parkeersysteem. Eind 2020 of ik gok 2021 is er gekozen voor een nieuw systeem. Daarnaast was er voorheen ook een korting op de automaten, maar de aanbesteding voor de parkeerautomaten liep ook ten einde. Die zeiden dat ze dit (de app) in hun pakket hebben zitten en dat wij daar ook gebruik van kunnen maken. Daarnaast is de optie om het op de automaten te laten geen mogelijkheid meer, omdat ze de automaten niet meer leveren.’.

‘Het zijn 40.000 inwoners die we hebben aangeschreven en we weten dat we hier ook een bepaalde doelgroep mee raken, dat wisten we natuurlijk wel van tevoren. We hebben geprobeerd om met foldermateriaal, deze bijeenkomsten, de wijkbureaus goed te informeren zodat ze de bewoners kunnen helpen, maar ook door de alternatieve zo in te richten dat mensen kunnen bellen. Zodat het voor die mensen ook uiteindelijk makkelijker wordt.

Het doel is dat iedereen vanuit zijn stoel gebruik kan maken van de app.’, aldus Van Litsenburg. De overstap naar een app komt deels voort uit regelmatige klachten volgens Van Litsenburg. ‘De afgelopen jaren hoor ik dat er vrij regelmatig klachten binnen kwamen over de automaten, dat het niet functioneert, dat de codes niet werken, dat ze het niet deden en wanneer gingen wij nou eens over op een app? Dat waren de geluiden die wij hoorden en daar hebben we uiteindelijk ook gehoor aangegeven. We zijn de laatste in Nederland, dat is niet helemaal waar, maar goed we zijn wel een van de laatste die de parkeerkorting op automaten doet. In die zin liepen we dus ook best achter.’, aldus Van Litsenburg.

‘De jongeren van nu zijn helemaal digitaal ontwikkelt. Ik heb niks gehad en dan ben je doodsbang, vooral dat wat je hoort in de media. RTV Utrecht had heel veel klachten over de app. Dan denk je als ouder iemand al snel “ojee wat heb ik gedaan”, inlog dingen die nooit lukken, puntjes die streepjes zijn en vier keer drukken wat je niet weet. Als ik ertegen aanloop en wat zenuwachtig ben, ga ik al gauw wat fouten maken met de digitale systemen. Met de ouderwetse systemen kan ik alles wat mechanisch is perfect, maar dit (digitaal) vind ik eng. Het feit dat je het eng vindt daar word je onzeker van en dan ga je echt knallen van fouten maken. Dan denk je godverdomme weer digitaal’ vertelt Van Scheppingen.

Voor Van Scheppingen weg gaat bedankt hij Van Litsenburg en haar collega’s en zegt hij ‘Ik denk dat het me gaat lukken, maar ik weet met digitale systemen dat iets net iets anders uit kan pakken en dat ik dan weer volkomen in paniek raak.’. Hierop werd gereageerd door een collega Van Litsenburg met ‘U kunt ons altijd bellen”

Verslaggever Rolán Bouzas Wensing doet verslag tijdens de inloopavond.

Over de auteur

Joe van der Linde

Mijn naam is Joe van der Linde (21), ik kom uit het altijd gezellige Limburg.  Momenteel ben ik een eerstejaars student op de opleiding voor Journalistiek binnen de Hogeschool Utrecht (HU). Ik ben de Journalistiek ingerold door de boeken van Tim de Wit, Erik Mounthaan en Ron Fresen. Hiervoor heb ik de opleiding Evenementenorganisatie, Marketing en Communicatie gedaan. Hier heb ik ook een gastcollege gehad van Fons Lambie, wat ik toen al heel interessant vond. Na mijn vorige opleiding was ik werkzaam in de uitzendbranche waar ik verschillende functies heb bekleed. Uiteindelijk heb ik besloten om toch weer te gaan studeren en aan de hand van de bovenstaande genoemde boeken kwam ik uit bij journalistiek.  Later hoop ik bij de televisie te gaan werken. Hier zou ik graag als verslaggever, presentator, buitenland correspondent, eindredacteur of progamma maker aan de slag te gaan.