Al lachende en pratende bereidt de kookgroep van stichting Al Amal eten waarmee geld wordt opgehaald voor de stamceltherapie van de 19-jarige Mohammed. Om de behandeling te financieren, die nodig is omdat Mohammed vorig jaar gediagnosticeerd is met de hersenziekte multiple sclerose (MS), verkoopt de kookgroep vrijdagmiddag couscousgerechten aan betrokkenen en buurtbewoners. Hayat Baghat, vrijwilliger bij de kookgroep, vertelt: ‘Het gaat niet alleen om het eten, maar ook om het geven.’
Achter de grijze, betonnen muren van stichting Al Amal is het warm en vult de geur van de Marokkaanse keuken de ruimte. Een tiental vrijwilligers is bezig met het klaarmaken van de gerechten en het helpen van klanten. Het doel van de actie, het financieren van de behandeling van Mohammed, is iets wat de leden van de groep persoonlijk aangaat. De moeder van Mohammed is een vriendin van hen. ‘Hij moet naar het buitenland voor de behandeling’, vertelt vrijwilliger Hayat, terwijl op de achtergrond het geratel van borden en pannen uit te keuken komt. ‘Er moet nog geld verzameld worden en daarom hebben we deze actie opgezet als vriendinnen van zijn moeder. Deze vrijdag gaan we couscous maken en verkopen.’
Verschillende mensen komen eten ophalen: moeders met kinderen, buurtbewoners en kennissen van Mohammed. Een van hen is Wouter. Hij legt uit dat zijn vrouw betrokken is bij stichting Al Amal en hij daarom een bestelling komt ophalen. Hij vertelt over het belang van de actie: ‘Ik weet dat er hulp nodig is voor een ziek familielid, Mohammed. Ik vind het gewoon heel sympathiek dat de gemeenschap, de familie en vrienden om deze persoon heen, zo hard aan de slag gaat om iemand te helpen.’
‘Meisjes, even rustig’, roept een van de moeders die een bestelling komt ophalen. De kamer heeft zich gevuld met tientallen vrijwilligers en klanten die in de weer zijn met plastic tasjes en briefgeld. De bedrijvigheid in de ruimte getuigt van het succes van de actie – Hayat vertelt dat ze gestopt zijn met het aannemen van nieuwe bestellingen. ‘Er zijn honderd bestellingen gekomen. We zijn maandag begonnen, toen hebben we deze flyer gemaakt,’ aldus Hayat, wijzend naar een flyer waarop de actie wordt aangekondigd, ‘en er kwamen heel veel bestellingen. Wij zijn gestopt met nieuwe aannemen, want wij kunnen het niet meer aan. Maar het is wel gelukt, we zijn echt blij.’
Hayat is tevreden met de opbrengst die de inzamelingsactie vrijdagmiddag heeft opgehaald. ‘Het is wel een aardig mooi bedrag geworden,’ vertelt ze met trots, ‘en mensen geven ook meer. We vragen tien euro per bakje, maar mensen kunnen wel meer geven als ze dat willen.’ Ze vertelt dat de leden van de kookgroep blij zijn met het resultaat van de actie, die ondertussen in de keuken onvermoeibaar doorgaan met het koken en inpakken van de gerechten. ‘Er zijn nog goede mensen in deze wereld. Mensen willen ook meer helpen. Het gaat niet alleen om het eten, maar ook om het geven. Iets extra geven.’
Opgestapelde zilveren bakjes reflecteren het tegenlicht dat naar binnen schijnt door het enige raam in de keuken dat niet bedekt is met zware gordijnen. De bakjes zijn gevuld met couscous, groenten, kip en kalfsvlees. ‘Alleen met groenten is ook lekker’, raadt een van de aanwezige vrouwen aan. Ondertussen wacht Wouter op zijn bestelling in een zijkamer van het pand. ‘Het lijkt me heel lekker eten. Ik weet alleen dat het couscous is en dat het met vlees is. Maar verder ben ik benieuwd’, vertelt hij terwijl er een glimlach op zijn gezicht verschijnt. Even later komt Hayat de kamer binnen met twee tassen gevuld met eten: ‘Eet smakelijk!’
Verslaggever Lisa Zoomers spreekt met vrijwilliger Samira Aberkane over de inzamelingsactie.