Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Nieuwjaarsambities van Utrecht Noord

Nieuwjaarsambities van Utrecht Noord

Nieuwjaarsambities van Utrecht Noord

Alle bewoners uit Zeehelden, Griftbuurt, Ezelsdijk en Wittevrouwen zijn op 9 januari bij een gekomen voor een nieuwjaarsborrel in het sfeervolle theater De Paardenkathedraal. Het doel: met een goede buurtsfeer het nieuwe jaar ingaan. Bij binnenkomst word je ontvangen door een kleurrijke ballonnen slingers en vlaggetjes aan de muur.

 

De avond begint in de kathedraal op de veeartsenijstraat 155. Om 19:00 is de inloop voor de buurtbewoners. Na enkele minuten loopt de kathedraal gemoedelijk voller. Zo ongeveer 25 mensen hebben plaatsgenomen op de stoeltjes, die in de zaal klaar staan. Iedereen werd verwelkomd door Mika (39) en Ella (47), van de redactie Buurtbel. Ella staat op een klein podiumpje en vertelt de mensen wat het programma gaat zijn. ‘Om 20:00 begint de Buurtbelmarkt en om 21:30 het afsluiten met bijbehorende borrel,’ vertelt ze met veel enthousiasme. De warme sfeer is meteen voelbaar. De gemiddelde leeftijd ligt wat hoger maar dat neemt niet weg dat het er erg gezellig uitziet.

Het nieuwjaarsfeest is een feest wat in het nieuwe jaar georganiseerd wordt door mensen van de wijkwijzer noordoost.

Wilma de Buck (65) moest even goed nadenken hoeveelste editie dit nou is. ‘Poh, ik ga even kijken,’ aldus Wilma. Zij vertelt dat dit het tweede jaar is dat het nieuwsjaarfeest wordt georganiseerd. Met het nieuwejaar denken we aan nieuwe voornemens voor het aankomende jaar. Wilma heeft zelf een groot voornemen die ze graag zou willen behalen. Ze vertelt mij dat dit jaar het Griftpark 25 jaar bestaat, ze wil dit dan ook graag vieren door een feest te organiseren voor het 25ste jaar van bestaan.

Er zijn verschillende activiteiten die uitgevoerd kunnen worden zoals bijvoorbeeld energiestand. Hier krijg je informatie over duurzaam wonen, met tips en ideeën, en je kunt je aanmelden voor een van de reeds lopende initiatieven. Eén van de voornemens van de bewoners is, dat de bewoners bezig zijn met energievisie. Normaal gesproken komt de gemeente met een visie voor de wijk op het gebied van energie en mogen de bewoners commentaar leveren over het plan. Dit jaar willen de bewoners het andersom doen. Dit betekent dat bewoners komen met een visie en de gemeente mag daar vervolgens commentaar op leveren. ‘Ik zou dat toch wel heel cool vinden als wij als bewoners meer te zeggen krijgen.’ vertelt Wilma lachend.

Een erg bijzondere gast van de avond was de man die vanaf de oorlog elke zondag een stilte-wandeling door Griftpark bewandeld. Zijn voornemen voor dit jaar is om er een groter clubje te maken voor de stilte-wandeling. Er is nog weinig bekend over deze man en zijn wekelijkse wandeling. Daarom wil hij in 2024 een uitbreiding van zijn groepje waarmee hij kan wandelen, dan kunnen zijn verhalen gedeeld worden.

Op de avond zijn er een enkele jongeren aanwezig. Een van de jongeren verteld dat hij het erg belangrijk vindt om meer jongeren te betrekken in de buurt, nu zijn het vooral ouderen en volwassenen en dat vindt hij jammer. ‘Ik denk dat jongeren het erg spannend vinden om ergens nieuws lid bij de worden,’ vertelt Lars een beetje verlegen.

Om 21:30 is het oogsten en afsluiten. Wilma roept alle bewoners om weer plaats te nemen op de stoelen. Met het oogsten gaan de bewoners reflecteren op de avond. De plannen worden doorgenomen en ze bespreken nieuwe ideeën voor het komende jaar met elkaar.

Over de auteur