Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Generatiekloof blootgesteld tijdens speciale iftar voor moeders met dochters vanaf 12 jaar in Overvecht.

Generatiekloof blootgesteld tijdens speciale iftar voor moeders met dochters vanaf 12 jaar in Overvecht.

Beeld: Wanshika Mangrey

Op 28 maart is er een iftar georganiseerd in Overvecht, speciaal voor moeders met dochters vanaf 12 jaar. Lamyae heeft besloten dit event te organiseren, omdat er binnen de islamitische gemeenschap een generatiekloof heerst tussen moeder en dochter. De avond biedt hun een kans om die verschillen te bespreken.

In een hoekje van de ruimte zie je moeders die vol trots hun dochters begeleiden bij het maken van traditionele gerechten, waarbij recepten van generatie op generatie worden doorgegeven. Er zijn vooral veel bladerdeeg hapjes klaar gemaakt. De avond staat in het teken van samenzijn en verbinding, maar al snel wordt duidelijk, door middel van een speech van Lamyae, dat er ook een andere belangrijke reden is voor dit geplande evenement. ‘Assalamoe Alaikoem lieve zusters. We zijn hier samen gekomen om het vasten te verbreken, maar ook om meer verbintenis te creëren tussen moeder en dochter,’ opende Lamyae de avond mee. Een generatiekloof staat voor de diversiteit en het onbegrip dat heerst tussen moeders en dochters die een groot leeftijdsverschil hebben. Lamyae wil dit graag zichtbaar maken. Het evenement wordt gehouden in buurthuis Profisic. Er zijn tientallen duo’s aanwezig. De tafels zijn netjes gedekt met borden en bestek, bloemen en gouden accenten in de decoratie.

In verschillende delen van de ruimte zijn er diverse activiteiten gepland. Lamyae heeft geregeld dat de aanwezigen elkaar op verschillende manieren kunnen leren kennen. Er wordt onder andere samen gekookt. Er staan recepten en ingrediënten klaar op het tafelblad. Een vrijwilliger begeleidt de duo’s. Het is de bedoeling dat ieder duo een recept kiest en die binnen een tijdsbestek van 30 minuten klaarmaakt. Deze tijdsdruk moet ervoor zorgen dat de duo’s werken aan praktisch samenwerken. Er wordt actief gecommuniceerd met elkaar, zowel in het Nederlands als in het Arabisch. Het lijkt erop alsof de moeders de leiding nemen bij het uitleggen van de recepten en technieken, terwijl de dochters lachend van het enthousiasme meedoen en proberen ervan te leren. Enkele vrouwen hebben serieuzere blikken op hun gezicht van de concentratie. Elders vinden quizzen en spelletjes plaats. Lamyae begeleidt dit onderdeel. In het midden van de kring staan er kaartjes op een tafeltje. Op die kaartjes staan in blokletters onderwerpen. De onderwerpen die voorbij zijn gekomen zijn: Liefde, verleden, cultuur, regels, mentale gezondheid en ouders. Iedere dochter trekt ongezien een kaart. Wanneer je een kaartje hebt getrokken mag je bij dat onderwerp een vraag stellen aan je moeder. Het is de taak aan alle deelnemers dat iedereen zijn eigen standpunt uitgebreid uitlegt om zo ieders perspectief te kunnen begrijpen. Moeders en dochters lachen samen terwijl ze vragen beantwoorden over hun familiegeschiedenis, culturele achtergrond en herinneringen uit het verleden. Er wordt veel naar elkaar geluisterd en er vallen weleens stiltes uit ongemak. ‘Bij mij in de familie heb ik dit probleem ook gehad. Hier is dit event uit ontstaan. Binnen onze gemeenschap zijn er te veel taboes die openbaart moeten worden. Onderwerpen zoals mentale gezondheid en romantiek. Ik hoop dat dit een kans bied voor moeder en dochter om gesprekken te voeren met elkaar.’

Fatima el H. (47) is een van de moeders die aanwezig is. Ze vertelt welke verschillen zij merkt met haar dochter. ‘De tijd die we vanavond samen spenderen is het grootste verschil. Thuis eten wij bijvoorbeeld meestal niet gezamenlijk aan tafel. Ik ben vaak met familie als Yousra op school is. Yousra is na schooltijd vaak op haar kamer waardoor we ook niet vaak praten met elkaar. Tijdens de iftar moeten we het samen openen met een gebed. We bidden nu ook samen het avondgebed in de moskee. Ik vind het bijzonder om dit te kunnen meemaken samen met mijn dochter. De vragenronde in een kring hebben ervoor gezorgd dat ik een beter beeld heb over waar mijn dochter van 13 zich mee bezighoudt. Ik was daar helemaal niet van op de hoogte.’

Yousra el H. (13), dochter van Fatima, die ernaast zit, vind dat haar moeder haar meestal niet begrijpt. ‘Ik heb vooral moeite met praten over bepaalde onderwerpen. Door het leeftijdsverschil vind ik het ongemakkelijk om iets aan te kaarten. Mijn leeftijdsgenoten zijn ook alleen maar bezig met social media. Als ik dan nu om me heen kijk zie ik wat voor band het schept als je samen leuke dingen doet. Tijdens het koken samen begreep ik waarom ze graag tijd met mij spendeert. Ik heb vanavond gelachen met haar en kennis gedeeld over het geloof.’, aldus Yousra. ‘Ik denk dat wij beide hebben gerealiseerd hoe belangrijk het is om als ouder en kind samen door het leven te gaan en niet los van elkaar.’, vervolgt Fatima hierop. ‘Ik ga in het vervolg beter mijn best doen om de band te onderhouden die ik vanavond heb gevoeld.’, zegt Fatima terwijl ze Yousra aankijkt. Yousra schudt knikkend haar hoofd.

Over de auteur