Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Aantal zzp’ers blijft toenemen

Aantal zzp’ers blijft toenemen

Op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn nu 1,25 miljoen zelfstandigen werkzaam. Zij worden zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) genoemd. Dit aantal is in het afgelopen jaar met 160.000 gegroeid. Ook in Utrecht-Noord kiezen steeds meer mensen om niet in loondienst te gaan.

 

In 10 jaar tijd is het aantal zelfstandig werkenden verdubbeld (CBS, 2024). Vooral in vakgebieden waar je geen opleiding voor hoeft te volgen zijn zzp’ers volgens een nieuw rapport niet meer weg te denken. Zo ook bij de Gamma bouwmarkt in Overvecht. Zij gebruiken hiervoor de app Youngones. Hierop plaatsen zij wanneer ze iemand kunnen gebruiken, en kunnen zzp’ers op deze ‘klus’ reageren. De Gamma kiest vervolgens iemand uit en diegene komt dan op de aangewezen dag werken.

Dit freelancen kent dus ook in Utrecht-Noord een ongekende populariteit. Voor één openstaande dienst van donderdag 11 april zijn namelijk wel achttien aanmeldingen binnen gekomen. Volgens Miranda, werkzaam bij de servicebalie, is er één iemand die dit voor hun vestiging regelt. Echter blijkt dit persoon op vakantie te zijn, en is er dus van de achttien aanmeldingen nog altijd helemaal niemand uitgekozen.

Iemand die vaker werkt als zzp’er is Gus (19), uit Breukelen. Hij is één van de achttien personen die deze donderdag graag bij de Gamma had willen werken. De doorslaggevende factor voor hem was het uurloon van veertien euro. ‘Dat is toch snel verdiend, 126 euro in een dagje werken.’ Gus heeft voorheen ook wel eens in loondienst gewerkt, dit beviel hem echter toch minder. ‘Als zzp’er heb je alle vrijheid, ik kan elke dag weer ergens anders werken!’ aldus Gus. Hij hoeft weinig vooruit te plannen en krijgt naar eigen zeggen meer betaald dan leeftijdsgenoten in loondienst. Wel zegt Gus te profiteren van de ruime arbeidsmarkt: ‘Als er weinig werk zou zijn, kan je beter de zekerheid van een vaste baan hebben.’ Het zzp’er zijn brengt volgens Gus nou eenmaal onzekerheid met zich mee. ‘Als ik in loondienst bij de Gamma was had ik een slechter uurloon, maar wist ik zeker dat ik had kunnen werken!’

Over de auteur