Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Gemeente Utrecht bereidt zich voor op belangrijke Tweede Kamer verkiezingen

Gemeente Utrecht bereidt zich voor op belangrijke Tweede Kamer verkiezingen

Een van de vele promotieborden van de Tweede Kamer verkiezingen

Het is een druilerige, donkere dag in Utrecht Noord. De wijk wordt gevuld met harde regen, verlaten straten en een donkere lucht. Maar deze donkere dagen verdwijnen voor de politiek, er kan namelijk bijna weer gestemd worden.

Afgelopen donderdag en vrijdag is heel de wijk voorzien van promotiemateriaal, wat resulteert in hoge witte borden met hierop verschillende lijsttrekkers van politieke partijen om de aandacht te trekken van bewoners. Maar er gaan natuurlijk veel meer voorbereidingen aan vooraf, Utrecht is bijna klaar voor de verkiezingen. 

Stemmen

Op 22 november zullen de stembussen opnieuw geopend worden en kunnen we gaan stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. Gemeente Utrecht heeft door de val van het kabinet alles in een vogelvlucht moeten organiseren.

Marjolein Smulders is programmamaker van de verkiezingen binnen regio Utrecht, zij zorgt ervoor dat alles in goede banen verloopt en het op tijd af is. Bij deze verkiezingen ging dat iets lastiger dan voorheen.

Alsof het niks is en met een glimlach vertelt Smulders het volgende; ‘Normaal hebben we zes maanden de tijd om alles voor te breiden en dan is het al hard werken. Doordat het kabinet de verkiezingen naar voren heeft gehaald hebben wij nog maar drie maanden de tijd. Dat is even passen en meten want er moet nog steeds precies hetzelfde gedaan worden, alleen in een kortere tijd. We moeten veel sneller keuzes en beslissingen maken.’

Van klein naar groot en weer terug

Smulders geeft aan dat de voorbereidingen van de verkiezingen worden geleid door een aantal projectleiders. Samen organiseren zij de weg naar de verkiezingen deze bestaan uit; projectleider stemproces, preventie en instructie, ICT, logistiek en locatie en coördinator backoffice.

Femke van der Meij is marketing en communicatieadviseur bij gemeente Utrecht, ook zij is druk bezig met de voorbereidingen van de verkiezingen. Ze werkt nauw samen met Smulders en ook nu zitten ze samen in het kantoor van de gemeente te werken.

Van der Meij vult het verhaal enthousiast aan; ‘We beginnen relatief klein, met deze groep zijn we het hele jaar bezig met de verkiezingen. Het is namelijk niet dat het gelijk stopt na de verkiezingen, we blijven alle ontwikkelingen volgen. Op de dag van de verkiezingen zelf hebben we een nog grotere groep, dan hebben we een hulpdesk van ruim 100 man. We gaan steeds groter en daarna weer kleiner, zo gaat het cirkeltje rond.’

Takenlijst

Met trots vertellen Smulders en van der Meij wat de gemeente Utrecht doet zodat de bewoners hun stem kunnen uitbrengen.

Smulders; ‘Wij zorgen ervoor dat de inwoners van gemeente Utrecht kunnen stemmen en dat er na de verkiezingen een betrouwbare en transparante uitslag is. Ook zorgen wij ervoor dat de inwoners een stempas krijgen (die ook deze week op de deurmat zal vallen) je informatie krijgt over het stemmen, dat er stemlocaties komen, het inrichten van de plekken…’ Smulders noemt nog een aantal van de taken op, het is een hele lijst die uitgebreid wordt uitgelegd met handgebaren en de bijbehorende informatie. Ondanks de vele taken zitten Smulders en van der Meij hun takenlijst te vertellen alsof het dagelijkse kost is. Ze doen dit wel even.

Opkomst

De gemeente kan op zekere hoogte zien wie er wel of niet gaat stemmen. Als je een stempas krijgt ben je vrij om te gaan stemmen waar je wilt, je kan stemmen in de gehele gemeente.

Een onderzoek van de gemeente toont aan dat er wel degelijk een groot verschil zit tussen de wijken. De opkomst in Utrecht Overvecht was in 2022 namelijk maar 35,2% en de opkomst in Utrecht was vorig jaar 56,3%, lager dan vier jaar geleden. Deze aantallen tonen dus aan dat relatief weinig bewoners hun stem gaan uitbrengen. Van der Meij geeft aan dat het ook de aandacht heeft van de gemeenteraad, zij hopen natuurlijk dat de opkomst zo groot mogelijk zal zijn.

Aan de zichtbaarheid zal het in ieder geval niet liggen, afgelopen donderdag en vrijdag is het bedrijf Bord Busters in de vroege ochtend op pad gegaan om alle verkiezingsborden te plaatsen door de wijk. Nu staan er op rotondes, langs de weg, langs bushokjes of op belangrijke punten hoge witte borden met het logo van de gemeente en een informatie link naar de website. Maar het allerbelangrijkste wat dan ook groot bovenaan staat de data met hieronder en de politieke partijen.

Op de vraag of het steeds leuker wordt naarmate het moment steeds dichterbij komt of spannender verschijnen er twee grote glimlachen voor mij en beginnen Smulders en van der Meij te lachen. Smulders; ‘Je vindt verkiezingen fantastisch of verschrikkelijk en wij als team vinden het allemaal ontzettend leuk. Je werkt met zijn allen naar dit moment toe, het is dan heel leuk dat als het moment daar is dat alles bij elkaar komt en het lukt.

Verslaggeefster Femke Spits ging op pad en zocht uit wat de partijen doen ter promotie en waar het promotiemateriaal staat, hoe ziet dit eruit?

Over de auteur

Femke Vogels

Mijn naam is Femke Vogels en ik ben al een tijdje bezig binnen de journalistiek en de media! In 2023 heb ik de mbo-opleiding media en communicatie afgerond aan het Nimeto in Utrecht. In deze jaren heb ik veel ervaring op mogen doen in de media. Ik heb mijn kennis en ervaringen kunnen verbreden in het schrijven van teksten, het schrijven van onderzoeken en merkanalyses. Ook heb ik veel in de praktijkgerichte onderdelen gedaan m.b.t. het maken van video's en de verschillende kanten van fotografie. Ik heb door de jaren heen met stages en school maar ook hierbuiten vele mooie opdrachten mogen maken. Hiervan zijn er ook opdrachten gepubliceerd door de opdrachtgever(s). Sommige onderdelen zijn intern gedeeld of in de plaatselijke krant en andere op bekendere websites zoals het Brabants dagblad en Funda. Door de jaren heen heb ik dan ook mijn journalistieke eigenschappen flink ontwikkeld. Zo merk ik dat ik een creatief en gedreven persoon ben die graag voor een opdracht gaat en het dan ook tot het laatste goed wil doen en wil afmaken. Communicatief ben ik ook sterk en werk ik graag samen met mede studenten of collega's. Kortom; ik heb al veel ervaring maar er is altijd ruimte voor meer kennis en praktijk waarin ik nog meer kom te weten, kan doen en durf te doen. Ik hoop dit allen te kunnen bereiken in mijn eerste jaren als beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht en jullie zo met mijn artikelen kan informeren en amuseren.