Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Europese regelgeving bezorgt kraamhouders slapeloze nachten

Europese regelgeving bezorgt kraamhouders slapeloze nachten

Berry in zijn bloemenkiosk

‘Bloemen van Berry’ in Overvecht dreigt vanaf 1 oktober 2025 weg te moeten. Door middel van een nieuwe petitie te starten, vechten kraamhouder, zoals Berry terug. Vanwege Europese regelgeving mogen vergunningen niet zomaar verlengd worden.

Berry Roomenburg heeft een bloemenkiosk aan de Franciscusdreef in Utrecht, Overvecht. Al achttien jaar lang is hij de eigenaar van ‘Bloemen van Berry’. Door de nieuwe Europese regelgeving moet Berry wellicht zijn kraam afstaan aan iemand anders. ‘Vanuit Brussel is er besloten dat er een nieuwe Europese regeling komt en die vindt dat iedereen een eerlijke kans moet krijgen op een plek zoals dit. Dat betekent dat onze vergunningen niet automatisch verlengd worden en dat in de toekomst iedereen zich kan inschrijven op dit soort plekken. Door een lotingssysteem wordt het verloot aan een kraamhouder’, aldus Roomenburg. Door de eerste petitie hebben de kraamhouders dit lotingssysteem van tafel kunnen krijgen. Gedurende de periode van 1 januari 2024 tot 1 oktober 2025 heeft de gemeente de tijd om, door middel van onderzoeken, een nieuw plan te ontwikkelen. ‘Alsnog kan iedereen met dit plan zich gaan inschrijven en met de naam ervan doorgaan’, vertelt Roomenburg.

Het betreft niet alleen de bloemenkraam van Berry, maar elke kraamhouder in Utrecht. Samen hebben de kraamhouders opnieuw een petitie gestart. Met deze petitie hopen ze op een goede overgangsregeling van tien jaar. Op de vraag of Berry hoop krijgt door de nieuwe petitie antwoordt hij: ‘ik zie het niet meer zonnig in. We hebben er nou al zo veel aan gedaan. Ik heb er een heel slecht gevoel over’. De petities werpen hun vruchten af. Door de eerste petitie is immers het lotingssysteem afgeschaft. Door het zoveel mogelijk online te delen wordt het meer onder de aandacht gebracht. ‘We moeten proberen te blijven vechten voor ons bestaan, alleen krijgen we steeds meer het gevoel dat het besluit al genomen is’, aldus Roomenburg.

Over de auteur

Femke Spits

Mijn naam is Femke Spits. Geboren en getogen in Utrecht. Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. In het afgelopen jaar veel gereisd en ondertussen gewerkt in de horeca. Daardoor een brede blik ontwikkeld op andere landen, culturen en mensen. Mijn nieuwsgierigheid voor het andere is voor altijd gewekt. Deze basis neem ik mee naar mijn werk als journalist. Daarnaast ben ik vastberaden en communicatief sterk. Vastbesloten om het beste in mijzelf naar boven te halen. Zeer gedreven om me verder te ontwikkelen tot journalist.