Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Stoelfitness, het geheim achter actief ouder worden

Stoelfitness, het geheim achter actief ouder worden

stoelfitness, foto door Valerie van den Boorn

UTRECHT-NOORD – Ouder worden brengt fysieke beperkingen met zich mee, waardoor traditionele vormen van sporten vaak moeilijker haalbaar worden. Hier heeft Helma van den Bol van Bewegen bij Helma iets op bedacht, namelijk stoelfitness. Iedere woensdag van 10:30 uur tot 11:15 uur geeft Helma een les waarbij ouderen kunnen sporten door middel van het gebruiken van een stoel.

Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het wordt om fit te blijven. Uit een artikel van allesoversport.nl blijkt dat ouderen steeds minder bewegen, vooral sinds de corona pandemie. Uit hun steekproef was dit zelfs bijna de helft. Zo wordt het voor hun lastiger om zelf dingen te doen zoals traplopen en zelfstandig douchen. Stoelfitness maakt gebruik van zachte bewegingen en oefeningen. Door deze oefeningen wordt de balans, flexibiliteit en coördinatie beter, terwijl het tegelijkertijd de kans op blessures minder maakt. Na de stoelfitness is er ook nog ruimte om met elkaar te kletsen en een kopje koffie, thee of chocolademelk te drinken. Zo bewegen de ouderen niet alleen meer, maar is het ook prettig om hun sociale contacten te behouden.

Ouderen die regelmatig deel nemen aan deze activiteit zijn vaak ondanks hun leeftijd erg flexibel, net zoals Hanny (81) die elke week met veel plezier mee doet aan de stoelfitness die plaats vindt in haar lokale buurthuis in Overvecht. ‘’Als je vaker mee doet word je van zelf flexibel, maar het is ook gewoon gezellig om iedereen weer te zien.’’ Zegt Hennie terwijl de koffie voor iedereen ingeschonken wordt om nog gezellig even na te kletsen na de stoelfitness. Hanny heeft het erg naar haar zin en wilt zo lang het kan elke woensdag blijven komen.

Audio verslag door Danique van Duyvenbode:

Over de auteur

Valerie van den Boorn

Valerie van den Boorn, geboren in Maastricht, twijfelde na het behalen van haar havo diploma welk pad het juiste voor haar zou zijn. Tijdens haar tussenjaar in het buitenland kwam de interesse in de journalistieke wereld. Ze besloot haar spullen te pakken en te verhuizen van Zuid-Limburg naar Utrecht. Ze koos voor deze studie omdat ze gefascineerd is door het vertellen van verhalen en het onderzoeken van belangrijke maatschappelijke kwesties.