Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Roberto Coletti: ‘Ik ben altijd nieuwsgierig gebleven’

Roberto Coletti: ‘Ik ben altijd nieuwsgierig gebleven’

Roberto Coletti voor zijn ijssalon Roberto Gelato

24 maart is de dag van het ambachtelijke ijs. Lokale ijssalon Roberto Gelato doet mee aan de Europese dag van het ijs. Roberto Coletti vervult samen met zijn partner Carlina De Lorenzo zijn ambacht met trots.

Tijdens de dag van het ambachtelijk ijs maken ijsmakers uit alle Europese landen de zelfde smaak. Elk jaar in de winter wordt door een van de Europese landen een smaak gekozen, de ijsmakers hebben dan de tijd om zich voor te bereiden. Dit jaar is België aan de beurt. Zij kozen voor de karakteristieke smaak van de Luikse wafel.

Ook Roberto Gelato maakt dit jaar Luikse wafel ijs. Hij zit al 24 jaar in de wijk tussen de Zeehelden buurt en Wittevrouwen. “De bewoners zijn vooral hoogopgeleid met kinderen”, vertelt Roberto Coletti, een van de twee gezichten van de zaak. “Ze zijn erg nieuwsgierig, de klassieke ijssmaken blijven vaker over dan mijn bijzondere smaken.”

En bijzondere smaken heeft de zaak. Frikandel ijs, haring ijs en ijs voor honden. Wanneer ik hem vraag hoe hij op die smaken komt, zie ik hem diep nadenken met een lachje. “Natuurlijk creativiteit, maar het is ook simpelweg problemen oplossen. Veel mensen uit de wijk hebben een hond. Ze gaven altijd de hond een hapje ijs. Dat is natuurlijk niet goed voor die hond, daar moesten wij wel wat aan doen. Toen hebben we met een dierenarts gekeken naar vezelrijk ijs voor honden, blaf ijs.” Een van de andere problemen die Roberto wil oplossen is de hoeveelheid suiker in het ijs. Afgelopen jaar heeft de zaak al 25% minder suiker gebruikt in hun ijs. “We zijn verslaafd aan sacharose, tafelsuiker. Wij willen langzaamaan meer suiker eruit halen, maar we moeten mensen ook de tijd geven om eraan te wennen en af te kicken van de suiker.”

Een ambachtsman heeft drie kwaliteiten nodig volgens Roberto, “Hij moet precies zijn, hij moet passie hebben. Alles waar passie achter zit dat komt goed. En hij heeft ervaring nodig, geen geheimen. Geheimen kun je stelen, ervaring niet.”

Roberto heeft het vak ooit geleerd in Italië bij een ijsschool. “Maar ik heb toch vooral heel veel zelf geleerd. Door gewoon heel veel te proberen, ik blijf nieuwsgierig.”

Roberto besteed ook veel tijd aan de goede ingrediënten verzamelen. De pistache die hij gebruikt, groeit op de vulkanische gronden van de Etna in de zon en wordt maar één keer per twee jaar geoogst. “De ingrediënten van ijs zijn zo belangrijk als een schakel in een ketting. Als een schakel breekt dan valt je hele ketting op de grond.”

De zaak runt Roberto samen met Carlina de Lorenzo. In 2019 heeft het duo het wereldkampioenschap ijs maken gewonnen.

Carlina komt uit een familie van ijsmakers, haar opa was de eerste man die in Nederland een ijssalon te begon in 1928.  “Ik kom uit dezelfde streek als Carlina’s grootouders, in Italië noemen we dat de ‘ijsvallei’, het is een klein dorpje.” Roberto is verantwoordelijk voor de kwaliteit, de ingrediënten en de productie. Carlina richt zich op alle andere dingen, communicatie naar buiten, de nieuwe medewerkers opleiden, etc. “Carlina stuurt mij ook. Ik ben soms te enthousiast. Ik heb wel een rem nodig. Zij zorgt ervoor dat alles draaiende blijft. Zonder haar is er geen Roberto Gelato. Wij vullen elkaar heel goed aan.”

Over de auteur

Wouter Heesen

Ik ben Wouter, twintig jaar oud. Ik woon in Utrecht en ben erg geïnteresseerd in filosofie en gedachtegoed. Daarom schrijf ik het komende jaar graag over een breed spectrum van onderwerpen. Ik ben erg nieuwsgierig en hoop in de toekomst meer de diepte in te kunnen gaan. In mijn vrije tijd studeer ik Japans en ik hoop meer talen te leren, omdat ik erg blij word van diversiteit in mensen en culturen. Het lijkt mij leuk om columnist te worden, maar ik zou ook erg geïnteresseerd zijn in andere journalistieke professies.