Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Zingend en dansend het weekend in tijdens African Circle Sessions

Zingend en dansend het weekend in tijdens African Circle Sessions

Dansende deelnemers tijdens African Circle Session

Bij binnenkomst in Danszaal Overvloed in Overvecht zitten vijftien volwassenen en enkele kinderen in kleermakerszit op de dansvloer. In een gezamenlijke cirkel nemen zij op vrijdagochtend deel aan de aftrap van de eerste African Circle Sessions: Een zang&dans event waarbij je gaat zingen en dansen met Afrikaanse livemuziek. Een manier om dieper in contact te komen met jezelf, elkaar en de geest. 

Initiatiefnemer en danseres Mieke Koldewee (50), muzikant Jorn ten Ham (31) en een aantal andere muziek-en dansprofessionals, bundelen hun krachten samen en organiseren vanuit dansproject Celebrate the Seasons dit zang&dans event. Het event is sinds vrijdag 27 oktober gestart en vindt in november en december nog een keer plaats. 

Combinatie van zang en dans
Mieke Koldewee doet al voor een langere tijd aan Afrikaanse dans en had het idee om een aantal vrijdagochtenden een cirkel sessie met Afrikaanse livemuziek te organiseren. ‘Voorafgaand het dansen zocht Mieke nog naar een opwarming voor je stem en lichaam, een soort meditatie zodat alles een beetje opgewarmd is. Zo is de stijfheid bij de mensen eraf en ben je net iets meer geconnected met je body’ vertelt muzikant Jorn ten Ham (31) dat tijdens het event de muzikale mediatie en vocale improvisatie geeft. 

Muzikale meditatie
Iets later dan het gewenste schema begint s ’ochtends om 09:15 uur het event. Met hun ogen gesloten zitten de deelnemers in een cirkel op de dansvloer en zijn ze op weg naar hun eigen gedachten, waarbij zij helemaal tot hunzelf moeten komen. Terwijl zij aan het mediteren zijn, is er op de achtergrond zachtjes het geluid van verschillende instrumenten te horen. Op de rustgevende muziekklanken reageert iedereen op zijn eigen manier. Zo zijn er een aantal deelnemers die in kleermakerszit op de grond blijven zitten, maar ook een aantal mensen die de behoefte hebben om op te staan en sierlijke rondjes rond de danszaal te maken. Naar mate de instrumenten steeds harder worden bespeeld, zijn ook de zittende deelnemers uit hun cocon gestapt en komen ze nu samen met de andere. Zo ontstaat er een vrolijke energie tussen de lachende en dansende deelnemers in de zaal. 

Vocale improvisatie 
Na de muzikale meditatie krijgen de deelnemers van ten Ham de opdracht om in tweetallen opzoek naar hun stemgeluid te gaan. Zo maken de deelnemers oogcontact met elkaar en worden er tweetallen gevormd. Dicht naast elkaar liggend, maken de deelnemers zonder schaamte allemaal verschillende geluiden en kreten. Het geluid mag volgens ter Ham gek genoeg zijn. Zo wordt de danszaal in mum van tijd gevuld met de meest uiteenlopende geluiden en kreten, zoals het geblaf van een hond en het miauwen van een kat. ‘In het begin was het ieder voor zich en daarna merkte je toch wel dat je naar elkaar toe trok en samen geluiden begon te maken. Dat vond ik een hele mooie ervaring’ vertelt deelnemer Finance van Den Heuij (61) tijdens het drinken van een slokje water. Van den Heuij is al tien jaar een bekende van Koldewee met wie hij ook Afrikaans heeft gedanst. Zo is hij via de Facebook van Koldewee’s dansproject terechtgekomen bij dit event genaamd African Circle Sessions. De deelnemers worden na het opwarmen van hun stembanden weer teruggeroepen in de groep. Voor het volgende onderdeel staat het woord improvisatie centraal, waarbij er weer verschillende soorten creatieve en muzikale oefeningen met de stem gedaan worden. Een halfuurtje later praten de deelnemers in een korte koffie- en theepauze na over hun nieuwe geleerde ervaringen van het afgelopen uur.  

Tijd om te dansen
Nu de stembanden zijn opgewarmd, is het ook tijd om het lichaam op te warmen voor het dansen. In diverse warming-up oefeningen worden de deelnemers klaargestoomd voor het dansen. De muzikanten nemen plaats achter hun instrumenten en in de tussentijd gaan de deelnemers in een grote kring staan. Wanneer de eerste geluiden van de Afrikaanse djembés te horen zijn, bewegen de deelnemers op het ritme van links naar rechts en is de danszaal vanaf dat moment omgetoverd tot één groot feest. Zo vindt er in het speciaal een vrouw, dat afkomstig is uit Kameroen, haar weg in de Afrikaanse muziek en stapt in het middelpunt van de kring om haar dansmoves te laten zien. De vrouw wordt toegejuicht door de anderen en zo verschijnt er direct een lach van oor tot oor op haar gezicht. Tijdens het dansen komt iedereen samen, is iedereen zichzelf en wordt er door iedereen verschillende moves in het midden van de kring laten zien. Inmiddels slaat de klok alweer 12:00 uur aan en is bijna het einde van het event aangebroken. Tijdens een korte reflectie over hoe iedereen het event vond komen voornamelijk de woorden: plezier, vrijheid, levenslust en connectie naar boven en verlaten de deelnemers met bezweten gezichten de danszaal.  

Enthousiaste reacties
Tijdens het aantrekken van de sokken en schoenen, wordt er met veel enthousiasme over het event gepraat. Veel deelnemers hoor je dan ook spreken over een deelname aan de tweede African Circle Sessions dat op vrijdag 24 november plaatsvindt. ‘Ik heb de nieuwe datum al op Facebook gedeeld. In december ga ik naar Afrika, maar ik ga zeker weer in november meedoen’ aldus deelnemer Finance van Den Heuij (61). Ook Koldewee is tevreden over de uitkomst van het event. ‘Het aantal mensen dat vandaag deelnam aan het event is meer dan wij gedacht hadden. Wij kregen namelijk woensdag en donderdag nog een aantal aanmeldingen binnen, waar wij heel blij en verrast mee waren’. Volgens Koldewee kon de inzet en animo van de groep ook niet beter. ‘Het was echt geweldig om te zien hoe iedereen helemaal zichzelf was. Je bent namelijk goed zoals je bent’ aldus organisator en danseres Mieke Koldewee (50). 

Verslaggever Fenne van der Woude sprak een vrouw die meedeed aan African Circle Session op vrijdag 27 oktober.

Over de auteur