Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Opening tentoonstelling ‘Through a Window’ in Overvecht

Opening tentoonstelling ‘Through a Window’ in Overvecht

Expositie 'Through a window'

Vrijdagavond vond de opening van tentoonstelling ‘Through a Window’ plaats op de Jonkvrouw Sanderijndreef in Overvecht. De tentoonstelling is georganiseerd door Wij 3.0 en vertoont diverse werken van kunstenaars die psychisch kwetsbaar zijn of een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

De opening begon met een hartelijk welkom en een speech van de organisatoren. Toen het lintje was doorgeknipt en er bloemen uitgedeeld waren aan alle kunstenaars en begeleiders was de tentoonstelling officieel geopend. Vrienden, familieleden, kennissen en bezoekers konden de diverse werken die vertoont werden bewonderen. Ze kregen uitleg en rondleidingen van de kunstenaars die het afgelopen jaar naar de tentoonstelling gewerkt hebben.

Daniëlle Visser is sinds 2020 coördinator van de expogroep. Zij bedacht destijds de expositie als stageopdracht voor haar opleiding. “We willen echt de kunstenaars blootstellen aan prikkels. De meeste van hen hebben een psychische kwetsbaarheid of een afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor ze dit soort dingen heel lastig vinden. Veel mensen, veel prikkels, er moet veel gebeuren, je zit met deadlines en planning. Wij willen ze juist bieden dat ze doelgericht ergens naartoe werken,” aldus Visser. “Je ziet gewoon dat er connecties ontstaan, mensen hun zelfvertrouwen groeit enorm. Daar maken ze echt heel veel stappen mee. En hier begint het dan ook natuurlijk met het rondleiden van mensen al zijn dat vrienden, familie of bekenden. Maar ook bezoekers die ze niet kennen toch rondleiden en laten zien en vertellen. Ja, dat is gewoon zo mooi om te zien,” aldus Visser.

Lenny Klaasen (25) is een van de activiteitenbegeleiders bij Wij 3.0 en heeft het afgelopen jaar elke week op de vrijdag de expogroep begeleid. Ze vertelt over het beginproces: “Iedere keer als we de tentoonstelling gaan organiseren dan gaan we samen met de kunstenaars de thema’s bedenken. Dit is de suggestie waar iedereen zich in kon vinden en iets moois van kon maken. Ik denk dat als je alle kunstwerken ziet dat je wel kan begrijpen waar de kunstenaar vandaan komt,” vertelt Klaasen.

Lachend vertelt Klaasen hoe het afgelopen jaar met ups en downs is verlopen; “Het is een proces van ongeveer 10 maanden geweest. Omdat we vaak in een pop up locatie exposeren zit er niet een hele harde deadline aan. We willen voor onszelf bedenken ‘nou dan zijn we ongeveer klaar’, maar eigenlijk komt dat nooit zo uit. Dus we moeten altijd een beetje roeien met de riemen die we hebben. Dat kan voor de kunstenaars natuurlijk heel lastig zijn, want je wil een beetje weten waar je naartoe werkt. We hebben steeds tussentijds een soort proef expo gedaan om even te peilen waar mensen op dat moment staan en waar ze heen willen. Toen we op een gegeven moment te horen kregen dat we hier bij Younity mochten exposeren toen konden we echt werken met een deadline. Dus toen ging het allemaal nog goed,” aldus Klaasen.

“De activiteiten die mensen bij ons doen, om te werken aan hun herstel daarbij maakt het niet veel uit wat ze doen. Als het maar iets is waar iemand z’n ei in kwijt kan. Voor veel mensen is dit creativiteit, omdat dit het hoofd leeg maakt en het prikkelt je om nieuwe ideeën te bedenken. Zeker met een project als deze expositiegroep ergens naartoe werken. Creativiteit zorgt ook voor veel verbondenheid onder de mensen. Mensen inspireren elkaar, praten met elkaar, het opent gesprekken. Sommige kunstwerken gaan ook over angsten van mensen, dus het is een manier voor mensen om met elkaar te kunnen communiceren en te laten zien hoe ze naar bepaalde dingen kijken. Ik denk dat heel belangrijk is,” vertelt Klaasen.

Een van de kunstenaars is Pieter Paul (33), hij is slechtziend en heeft beroemde mensen getekend met houtskool, een oog met spijkers en wol gemaakt en er een bijpassend gedicht voor geschreven. Hij is trots dat zijn werk er nu hangt en is het afgelopen jaar geïnspireerd geraakt. “Het is heel mooi hoe alles tot een resultaat komt waarbij iedereen toch wat anders ziet,” vertelt hij over de tentoonstelling Through a Window.

Sander Stiphout spreekt met een aantal kunstenaars over het verhaal achter hun werk.

Over de auteur

Nessah Schothuis

Ik ben Nessah Schothuis, journalist in opleiding aan Hogeschool Utrecht. In de toekomst wil ik graag werkzaam zijn als camjo, fotojournalist, documentairemaakster en regisseuse. Ik ben gedreven om de wereld te ontdekken, verhalen aan het licht te brengen, mensen een stem te geven en helpen de samenleving aan het denken te zetten. Van jongs af aan raak ik geïnspireerd door documentaires en reisprogramma’s op NPO Start, tijdschriften als National Geographic en de jaarlijkse tentoonstellingen van World Press Photo. Ik ben geïnteresseerd in onderwerpen als mensenrechten, cultuur, kunst, klimaat en politiek. Voorheen heb ik de opleiding AV-specialist afgerond aan het Landstede te Zwolle. Enthousiast volg ik nu de opleiding journalistiek om mijzelf verder te ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.