Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Proef de Bubbel

Proef de Bubbel

Op drie en vier februari in het ZIMIHC-theater in Overvecht wordt er een dinnershow georganiseerd door het Stut theater, genaamd Bubbel. Tuincafé de Noordertuin maakt een driegangenmenu voor tijdens de show. Tussendoor zijn en vier korte optredens door verschillende groepen in samenwerking met vier welzijnsorganisaties in Utrecht.  

 Bubbel is een sociaal project met verschillende welzijnsorganisaties in Utrecht. Ze willen door middel van zulke dinnershows mensen laten kennismaken met theater zonder te veel poes pas. De welzijnsorganisaties die zich hierbij aansluiten proberen hierdoor de samenleving inclusiever te maken en mensen het gevoel geven dat ze niet alleen zijn, maar dat er ook andere zijn die hun verhaal delen en dat verwerken met behulp van theater. 

 De vier speelgroepen heten StutdeWilg, StutStaat, StutBrein en Stutenwij. StutdeWilg helpt mensen met een lichte verstandelijke beperking en mensen die het psychisch moeilijk vinden om weer goed mee te doen in de maatschappij. De Wilg biedt deze mensen theater en spel lessen aan. Het Leger des Heils en de Tussenvoorziening hebben samen met vrijwilligers een speelgroep samengesteld en bieden zichzelf aan als Stutstaat. Buurthuis de Paraplu is een InteraktContour locatie, ze bieden thuiszorg aan mensen die NAH hebben, een niet aangeboren hersenletsel, daarin zijn zij gespecialiseerd. Deze mensen hebben de speelgroep Stutbrein gevormd. StutenWij is een gevarieerde groep mensen met een aantal deelnemers van Lister. Lister begeleidt mensen met een psychische kwetsbaarheid, zoals depressie of een verslaving. 

 Lillian Vis Dieperink is artistiek leider van het Stut theater. Ze maken theatervoorstellingen gebaseerd op mensen hun persoonlijke verhalen. ‘Het zijn vaak mensen die sociaal, maatschappelijk of economisch onder druk staan.’ aldus Dieperink. Ze vertelt dat mensen er niet alleen komen om theater te maken, maar dat het ook een plek is waar ze op sociaal gebied kunnen groeien en meer zelfvertrouwen kunnen krijgen. Ze treden niet alleen op in theaters, maar ook in buurthuizen, moskeeën, kerken en sociale organisaties. ‘Dat doen we, omdat er ook mensen komen kijken die normaliter niet zo vaak naar een theatervoorstelling zouden gaan.’ Het gaat niet dus alleen over theater, maar over veel meer dan dat. Els is een van de mensen die naar het Stut theater gaat. ‘Het is beter dan naar een psychiater gaan en kletsen en er niet uitkomen.’  

 De vier speelgroepen zijn in oktober begonnen met oefenen met behulp van professionele theatermakers. De vraag die zij hadden waarop de stukken gebaseerd zijn is, wat bepaal je zelf en wat wordt er voor je bepaald? Ze verwerken dus de persoonlijke verhalen van de mensen die in de speelgroepen zitten en proberen dit zo goed mogelijk, door middel van theater, over te brengen aan het publiek. 

 De Noordertuin verzorgt het driegangenmenu. Het restaurant werkt met kwaliteitsproducten van lokale leveranciers en ondernemingen. Ze willen hierdoor bijdragen aan een betere wereld. Door het eten niet te laten importeren is het veel milieuvriendelijker. Ze proberen alles van zo dichtbij mogelijk te halen. Ze gaan eerst in Utrecht kijken voor leveranciers, als ze die niet kunnen vinden kijken ze bij de omliggende provincies en zo steeds verder. Hierdoor wordt de uitstoot geminimaliseerd. Ook heeft restaurant de Noordertuin een eigen Voedseltuin, aangelegd door Overvechters, hier halen ze groente en kruiden voor de gerechten.  

 

 

 

Over de auteur

Lidewij Dijkman

Lidewij Dijkman is geboren in de mediarijke stad Hilversum, het was dus ook geen verrassing dat ze al van jongs af aan gefascineerd was door de wereld van media en journalistiek. Haar ambitie is om voor haar werk naar het buitenland te mogen om verslag te geven over wat er allemaal gebeurd in de wereld, positief of negatief. Haar inspiratie hiervoor kwam doordat ze zich veel bezigheid met wat er in de wereld omgaat en zichzelf hier ook in verdiept. Maar haar grootste inspiratiebron was Kees van der Spek, de gerenommeerde misdaadjournalist die naam had gemaakt met zijn onverschrokken verslaggeving. Haar droom is dan ook om een plekje te veroveren in de wereld van de internationale correspondentie. In haar vrije tijd is ze graag met vrienden. Of het nu een feestelijk avondje uit is of gezellig samenzijn thuis.