Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Landelijke verkiezingscampagnes DENK en GroenLinks in Utrecht Noord

Landelijke verkiezingscampagnes DENK en GroenLinks in Utrecht Noord

De landelijke verkiezingen zijn op 22 november. DENK en GroenLinks zijn de twee grote winnaars van de afgelopen gemeenteraadsverkiezing in Overvecht volgens de website Gemeente Utrecht. GroenLinks heeft vorige week zaterdag een deur tot deur campagne gehad en bij DENK zijn ze vanaf dit weekend ook begonnen met de landelijke verkiezingscampagne in Utrecht Noord.

 

Op donderdag 12 oktober loopt Miraç Usta (24), commissielid DENK, in het stadhuis van Utrecht van de commissievergadering naar de fractiekamer van DENK. In de fractiekamer staan al de campagne spullen klaar. Zo staat er een bank en een vergadertafel in de hoek van de kamer die je nog maar amper kunt zien staan. Deze zijn bedekt met zakken met daarin een soort van licht blauwe bierviltjes met hun logo erop en tegen de muur staan posters om op te hangen met teksten en hun logo erop.

‘We hebben een uitgebreide planning. Toevallig aanstaande zaterdag staan we in Overvecht te flyeren en gaan we met mensen in gesprek. Zoals je ook ziet aan het campagne materiaal hebben we heel veel dingen om uit te delen. Mensen moeten weten dat wij er zijn, maar ook onthouden dat wij er voor hen zijn. Ook gaan we in gesprek met ondernemers, die ook altijd wel openstaan voor een flyer of poster die we daar achter laten. Zo zien wij dat de band steeds sterker wordt met de ondernemers in Overvecht.’, vertelt Usta.

GroenLinks heeft al op zaterdag zeven oktober een deur tot deur actie gehad in Overvecht. Utrecht Noord is belangrijk voor GroenLinks ‘Je kan zien aan de hand van, GroenLinks werkt met een app, en die app laat zien waar de meest GroenLinks gezinde, in dit geval GroenLinks en de Partij van de Arbeid (PvdA) gezinde mensen wonen. Dat is een database van zeven jaar oud plus de kiezers uitslag en dan kan je zien waar de meeste kiezers zitten. En dat is altijd handig om te weten, dan kan je dus die kant op gaan. Vooral in Tuinwijk en Tuindorp zitten veel kiezers van GroenLinks.’, aldus Leon Boelens (34) campagneleider GroenLinks Utrecht. ‘Wij willen sowieso nog langs verschillende dreven, de grote flats in Overvecht, en we gaan waarschijnlijk nog bij de winkelcentra flyeren. Daarnaast gaan we mensen aanspreken, met de vraag wat ze belangrijk vinden in de politiek.’, vertelt Boelens.

Om volgens Usta ‘een impact volle resultaat te krijgen’ proberen ze bij DENK eigenlijk zoveel mogelijk landelijk en gemeentelijk niveau te combineren. ‘We hebben groepen die we goed verdelen over het hele land, zodat iedereen zich kan specialiseren in een gebied in plaats van even je gezicht te laten zien en doorgaan. Je wilt investeren in het lange termijn en het opbouwen van goede relaties, maar daarnaast ook invoer waarmee je wat kan doen.’, vertel Usta. Ook GroenLinks probeert ‘op alle borden te schaken, dus niet alleen landelijk, maar ook hier op lokaal niveau’, volgens Boelens

We zijn het hele jaar erg betrokken. Wat we ook doen om meer zichtbaarheid te creëren, vaak bij wijkbijeenkomsten, bij braderieën en bijeenkomsten dat we fysiek aanwezig zijn met ons standje. We verwachten dan dat we makkelijk te bereiken zijn en dat de drempel wat lager is, zodat we in gesprek raken met mensen en hun problematiek beter kunnen begrijpen.’, aldus Usta. Hij wijst naar een bord aan de muur. ‘Hier links van mij hebben we een bord met datums waarop staat, het gehele jaar door, dat we aanwezig zijn in verschillende buurten in Utrecht, met namen in Overvecht’, zegt Usta.

GroenLinks en PvdA 

Bij de komende landelijke verkiezingen hebben GroenLinks en de PvdA een gezamenlijk lijst. ‘We hebben PvdA en GroenLinks samengevoegd in de campagne. We hebben twee campagneleiders van GroenLinks en twee campagneleiders van de PvdA en wij hebben samen een team gemaakt en nu zit alles bij elkaar’, volgens Boelens.

Verslaggever Rolán Bouzas Wensing doet verslag in en rondom het Stadhuis van de Gemeenteraad Utrecht over de verkiezingscampagne in Utrecht-Noord.

Over de auteur

Joe van der Linde

Mijn naam is Joe van der Linde (21), ik kom uit het altijd gezellige Limburg.  Momenteel ben ik een eerstejaars student op de opleiding voor Journalistiek binnen de Hogeschool Utrecht (HU). Ik ben de Journalistiek ingerold door de boeken van Tim de Wit, Erik Mounthaan en Ron Fresen. Hiervoor heb ik de opleiding Evenementenorganisatie, Marketing en Communicatie gedaan. Hier heb ik ook een gastcollege gehad van Fons Lambie, wat ik toen al heel interessant vond. Na mijn vorige opleiding was ik werkzaam in de uitzendbranche waar ik verschillende functies heb bekleed. Uiteindelijk heb ik besloten om toch weer te gaan studeren en aan de hand van de bovenstaande genoemde boeken kwam ik uit bij journalistiek.  Later hoop ik bij de televisie te gaan werken. Hier zou ik graag als verslaggever, presentator, buitenland correspondent, eindredacteur of progamma maker aan de slag te gaan.