Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Koken door en voor Overvechters en AZC-bewoners

Koken door en voor Overvechters en AZC-bewoners

Verslaggeefster Anne Schuiling, aan het koken met AZC bewoners en buurtbewoners

Bewoners van het AZC in Overvecht hebben maandag 18 december samen met Overvechters gekookt en gegeten. Dit onder leiding van Plan Einstein en Buurtmaaltijden. Het doel: een goede band creëren tussen asielzoekers en buurtbewoners.

De avond begint in het pand van Plan Einstein. Er vormt zich een kring, die langzamerhand steeds groter wordt naarmate er meer mensen aansluiten. In totaal zijn er zo’n 15 aanwezigen. Flip, die dit project leidt vanuit buurtmaaltijden, vertelt het doel van de activiteit. Hij denkt dat dit een erg goede manier om mensen van verschillende groepen in Overvecht dichter bij elkaar te brengen. ‘We gaan vanavond voor ongeveer 75 personen koken, dus we hebben jullie hulp hard nodig’ zegt Flip. Gelukkig is er volgens hem meer dan genoeg hulp aanwezig. Verder laat Flip iedereen zich voorstellen. De chef-kok van de avond, Achmed, fungeert hierbij als tolk voor de Arabisch sprekende mensen.

Voordat het echt gaat beginnen deelt Achmed met de groep wat er gemaakt gaat worden. ‘Tajine, mijn lievelings’ vertelt hij glunderend. Een echt Marokkaans gerecht met lamsvlees, wortel, ui, aardappel en tomaat. Hij wijst naar alle ingrediënten, die op het grote kookeiland al klaarliggen. Alles ligt in grote aantallen op het keukenblad, de stapel met meerdere driekilozakken aardappels spring als eerst in het oog. De taken worden verdeeld en iedereen gaat aan de slag. Sommige mensen verplaatsen zich naar de keuken, anderen naar een tafel aan de zijkant van de ruimte en een groep van tien personen vestigt zich aan de middelste tafel.

Aan de tafel in het midden van de ruimte zit Hassan(17) uit Syrië, hij neemt het snijden van de uien voor zijn rekening. Hij is Nederlands aan het leren, en hoewel hij zelf nog niet tevreden is, is hij volgens de rest van de groep al prima te verstaan. ‘Nederlanders huilen altijd als ze uien snijden’. Hassan heeft hier geen last van, hij heeft een tijdje in Turkije verbleven, waar hij 6 dagen per week uien uit de grond moest trekken voor zijn werk. Nadat hij deze heeft gesneden brengt hij ze in een tot de rand gevulde bak naar de keuken, waar chef Achmed deze dankbaar aanpakt en in de pan gooit.

De etensluchten ruik je steeds duidelijker, naarmate de drie pannen langer op het vuur staan, steeds beter. En Achmed kijkt voldaan. Flip vertelt wat er nu moet gebeuren, twee mensen gaan de afwas doen, terwijl een stuk of zes anderen extra tafels en stoelen de ruimte in tillen. In de grote pannen hoeft alleen nog af en toe geroerd te worden, iedereen die meegeholpen heeft krijgt een glas alcoholvrije champagne ingeschonken. Hassan kijkt tevreden, ‘dat hebben we goed gedaan’ voegt hij hieraan toe.

Flip verteld op het laatst dat dit vanaf het nieuwe jaar een wekelijkse activiteit wordt, ‘dit was de proefversie, om te kijken of we alles in huis hadden om dit te organiseren. Op een lijstje heeft hij bijgehouden wat er nog voor het nieuwe jaar aangeschaft moet worden.

De eerste mensen komen al binnen voor het eten. Zij weten nog niet wat hun te wachten staat, maar Achmed weet zeker dat ze het heerlijk zullen vinden.

Verslaggeefster Anne Schuiling nam op maandag 18 december een kijkje bij de voorbereidingen van de maaltijd op de Pahud in Overvecht:

Over de auteur