Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Het Winter Station in Utrecht is vanaf 21 december weer geopend

Het Winter Station in Utrecht is vanaf 21 december weer geopend

Elk jaar organiseert het spoorwegmuseum in Utrecht het ‘Winter station’. De komende twee weken draait het bij het spoorwegmuseum om meer dan alleen treinen. In de kerstvakantie zijn er verschillende winterse activiteiten te beleven, zoals schaatsen, marshmallows roosteren in een antieke carrousel, leuke foto’s maken op een slee en niet te vergeten kijken naar de treinen.   

Het spoorwegmuseum bevindt zich in een groot oud rijksmonument, dat in 1874 werd gebouwd en de naam Maliebaanstation kreeg. Bij binnenkomst word je door medewerkers met een glimlach verwelkomt. 

Evert Jan de Rooij (communicatieadviseur) geeft vandaag een rondleiding. Hij vertelt enthousiast over de schaatsbaan, dat een belangrijk onderdeel is van het Winter station. ‘Het is echt een winterse gezelligheid voor de hele familie. In 2005 is het spoorwegmuseum verbouwd. Voorheen heette het Winter station, The Christmas station. Het verschil is dat het niet alleen maar om kerst draait.’ Doordat er een nieuw gebouw is gebouwd kan er meer binnen georganiseerd worden en is de schaatsbaan naar binnen verhuisd en zijn ze onafhankelijk van het weer. 

In de museumhal ligt de schaatsbaan waar je rondjes kunt schaatsen rondom een antieke stoomlocomotief. Rondom de schaatsbaan staan terrasjes vol met mensen die drankjes drinken. Door kerstverlichting, -decoraties, winterse geuren en winterse taferelen wordt er een kerstsfeer gecreëerd. Een van de gasten (Ellen 38 jaar) deelt haar ervaring met een grote glimlach. ‘Ik ben moeder van 3 kinderen en vind dit een geweldig uitje, er is veel te doen voor jong en oud. De kinderen spelen de hele dag op de schaatsbaan. Zelf vind ik het ook wel leuk om mee te schaatsen maar het liefst zit ik aan de kant met een tijdschrift en een warme chocomelk.’ 

Naast het nieuwe gebouw staan verschillende treinen op sporen stil. Evert jan legt uit dat deze treinen in principe niet meer rijden: ‘Het zijn museumstukken, sommige zijn nog wel rijvaardig. Er is één trein die rijdt, dat is de Arend. Daar mag je als bezoeker niet alleen in. Het is wel toegankelijk maar je kunt er alleen onder begeleiding in.’ Er is een andere trein die wel rijdt en mensen vervoert, deze vertrekt vanaf Utrecht Centraal en rijdt naar het museum. De passagiers stappen uit in het museum. Deze trein heet de Paddel trein. ‘Wat is er nou leuker om met een trein naar een treinmuseum te gaan’ zegt Evert-Jan. 

‘Iedere schoolvakantie proberen we evenementen te organiseren. Dat doen we ook om vaste bezoekers een rede te geven om nog eens terug te komen. Herhaald bezoek is voor ons erg belangrijk’ zegt Evert-Jan. 

Evert Jan vertelt over de evenementen en wat het inhoudt. ‘Door het jaar heen hebben we 5 verschillende evenementen. In de kerstvakantie het Winter Station, in maart de Modeltrein Expo. De beste modelbouwers van de wereld komen dan naar ons museum. De Spoorwegspelen hebben we, dat is een opentrein festijn, dan doen we alle treinen open en kan je naar binnen. In de herfstvakantie organiseren we Techlab XL, dat gaat over de techniek van de verschillende treinen. Er zijn bezoekers die als kind hier kwamen en nu met hun kinderen komen. Dit is voor ons een grote eer.’ Wat voor het spoorwegmuseum het belangrijkst is: herhaalbezoek. 

Over de auteur