Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Nieuw stagebureau voor jongeren geopend in Overvecht

Nieuw stagebureau voor jongeren geopend in Overvecht

Op 24 oktober is er een nieuw stagebureau in Utrecht Overvecht geopend speciaal voor mbo-studenten. Het doel is om een veelvoorkomend probleem aan te pakken; bijpassende stageplaatsen vinden voor mbo’ers uit Utrecht Overvecht. ‘Mbo-studenten krijgen niet altijd de juiste hulp vanuit de school en daar willen wij ze een handje bij helpen’, zegt Abdel Harchaoui, één van de bedenkers van dit bureau.

‘Al heel lang speelt dit probleem in Nederland. Mbo-studenten kunnen geen stageplek vinden. Voor studenten met een migratieachtergrond blijkt het nog iets lastiger te zijn. Ik merk het niet alleen in mijn eigen omgeving maar ook bij mijn collega’s, in de buitenlucht en op scholen. Het was voor ons duidelijk dat wij met onze kwaliteiten hier iets tegen moesten doen en dat hebben we gedaan. We zijn er erg trots op en hopen hiermee de jongere generatie echt te helpen.’ vertelt Harchaoui enthousiast met in elkaar gevouwen handen. ‘Hiermee helpen wij niet alleen de studenten, maar ook de scholen. Wij verlichten hiermee een deel van hen werk. Door de huidige druk in het onderwijs lukt het scholen niet altijd om evenveel goede hulp aan iedere student te bieden.’ vervolgt Harchaoui.

‘Wij gaan te werk door studenten in groepjes te plaatsen. Je krijgt gezamenlijk bepaalde werkzaamheden bij een bedrijf wat aansluit op je studierichting. Wij denken dat het studenten meer stimuleert om in vaste groepjes samen te werken in plaats van alleen. Dit maakt de stage ervaring een stuk leuker en zij kunnen hier veel meer uit halen dan als je alleen zou moeten werken.’ aldus Harchaoui. Verder wilt hij er niet teveel over kwijt.

Het stagebureau is een instigatie van de Gemeente Utrecht, DOK 030, Stichting Asha en Afdeling 030. Het nieuwe kantoor is gelegen op de Mississippidreef 85. Het bevat verschillende ruimtes met tafels, computers en stoelen. Bij binnenkomst staat er een zwarte automaat waar je koffie en thee kunt halen. Ook zie je al gelijk een promotiebord en meerdere flyers met informatie op een tafeltje aan je linkerhand. Met de deuren open zitten verschillende collega’s aan hen bureau in hen eigen kamers. Een aantal groepjes jongeren lopen de kamers in en uit.

Buiten rondom het gebouw hangen jongeren in de buurt. Twee meiden van een buitenlandse komaf eten een broodje op een bankje. ‘Ik ben blij met het nieuwe bureau. Ik kan zelf met moeite een stageplek vinden. School doet er niks aan, die laat het gewoon op ons vallen. Ik ben ook al langs geweest en hoop dat ze mij hierbij kunnen helpen.’ zegt Ava (19-jarige mbo-student). Haar vriendin Selin (22-jarige hbo-student) heeft hier nu geen baat bij maar vindt het wel een goed initiatief. ‘Ja, ikzelf heb hier nu geen last van maar toen ik tijdens de coronaperiode een mbo-opleiding volgde kon ik ook geen stageplek vinden. Dat was zo lastig, dus ik vind dit wel echt een goed idee van hen.’ Een stuk verderop loopt een jongeman met witte oordoppen. ‘Ik vind het wel goed en handig. Ik heb er niet echt een mening over.’ Haastend loopt Yoeri (22) weg.

Over de auteur