Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Powerliften in Utrecht Noord tijdens Ramadan

Powerliften in Utrecht Noord tijdens Ramadan

Zo zwaar mogelijke gewichten tillen zonder enige vorm van voedingsstoffen of water. Voor powerlifter Wassim is dit, in de Islamitische vastenmaand de Ramadan, de realiteit.

Wassim is een powerlifter. Dit houdt in dat hij zo zwaar mogelijk probeert te tillen met een laag aantal herhalingen. Volgens DBsport.nl heeft voeding een essentiële rol tijdens het powerliften. Het voorziet je namelijk van benodigde energie en voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je kracht en spiergroei bereikt. Dit is voor Wassim deze maand anders. Hij is moslim en doet daarom mee aan de Ramadan. Dit houdt onder andere in dat hij tussen zonsopgang en zonsondergang niets mag eten of drinken. Dit heeft gevolgen voor zijn trainingen deze maand.

Zodra je de Sportschool in Overvecht binnenloopt hoor je het al. Het geluid van gewichten die de sportrekken raken. Mensen lopen naar de kraan om een waterfles te vullen en gaan vervolgens weer door met hun training bij één van de vele sportapparaten in de ruimte. Bijna alle sporters hebben hetzelfde bij zich. Een handdoek, een telefoon en een waterfles. Behalve Wassim, hij loopt alleen met zijn handdoek naar binnen en kan gelijk zijn training beginnen, maar wel anders dan normaal.

‘Trainen tijdens de Ramadan is voor mij heel anders deze maand. Ik train bijvoorbeeld nu op andere tijdstippen, maar ik moet nog steeds alles geven. Dat is lastig omdat ik bijna geen voedingsstoffen binnen krijg.’ zegt hij terwijl hij naar de apparaten loopt. Hij probeert zo veel mogelijk binnen te krijgen tijdens de tijden dat hij wel mag eten. ‘Vooral vitaminen, mineralen en eiwitten mis ik heel erg. Daarom doe ik het nu anders dan normaal. Ik heb één grote maaltijd waarbij ik probeer zo veel mogelijk eiwitten naar binnen te krijgen, bijvoorbeeld een grote proteïne shake met echt acht eieren en wat brood.’

Wassim vertelt dat het niet moeilijker is maar anders. ‘Tijdens het trainen merk ik dat ik nu vatbaarder ben voor bijvoorbeeld blessures, ik zou nu veel sneller een spier kunnen scheuren voor mijn gevoel. Ook train ik nu later waardoor ik weer minder slaap, dat helpt ook niet mee. Dit probeer ik wel zo veel mogelijk in te halen door bijvoorbeeld na school even te gaan slapen.’

Wanneer Wassim naar een ander apparaat loopt komt hij iemand tegen waarmee hij vaak sport, ze raken aan de praat. Zijn sportmaatje vertelt dat hij ook wel verschil merkt bij Wassim. ‘Ik doe zelf niet mee dus ik zou niet weten hoe het is, maar ik merk wel dat hij bijvoorbeeld wat sneller moe is en dat hij lichtere gewichten pakt dan normaal.’

Samen maken ze de training af en lopen richting de kleedkamers. ‘Ik probeer hem tijdens deze maand wel extra te motiveren, maar ook mee te geven dat hij niet te streng moet zijn voor zichzelf.’ voegt sportmaatje Maysar nog toe.

Dit jaar is de Ramadan van 10 maart tot en met 9 april. ‘Gelukkig is het dit jaar niet in de zomer, dan mag je namelijk langer niet eten en is het dus nog moeilijker om dit te combineren met powerliften.’ ligt Wassim toe. Als hij naar huis fietst vertelt hij nog dat hij moe is en de dag daarna waarschijnlijk een rust dag houdt.

Over de auteur

Laysa Kokkeel

Journalisten Bio Laysa Kokkeel Journalist in opleiding Met onder andere ervaring bij de School voor Journalistiek Utrecht en Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik heb vóór mijn huidige studie ook al anderhalf jaar Creative Business gestudeerd. Hier heb ik voor het eerst kennisgemaakt met de journalistiek. Dit beviel zo goed dat ik alleen maar meer wilde leren en zo ben ik bij de School voor Journalistiek in Utrecht terechtgekomen. Schrijven Bij Creative Business heb ik vaak artikelen moeten schrijven, onder andere tijdens een opdracht voor Linda.nl. Hier heb ik geleerd dat ik schrijven leuk vind en hier dus ook graag mee bezig ben. Hoe je goede bronnen vindt, en daarna het verwerken hiervan in een goed stuk was voor mij best nog een uitdaging. Ik schreef vaak bijzaken op, maar ik heb nu geleerd hoe ik dat niet doe. Hierdoor ben ik beter geworden in schrijven en merk ik dat ik nu best goede artikelen op papier kan zetten. Ambities Mijn droom in de journalistiek is om bij de radio te gaan werken. Het lijkt mij leuk om mee te draaien op een redactie en een zo goed mogelijk radio-item neer te zetten. Ik heb een enorme liefde voor muziek, dat is daarom ook één van de redenen dat de radio mij zo trekt. Hoe en waar weet ik nog niet, maar ik heb genoeg motivatie en doorzettingsvermogen om te durven zeggen dat dit gaat lukken, en dat dit iets is waar ik goed in zou zijn. Naast het radiovak zelf vind ik het interessant dat er steeds vaker formats voor online worden gemaakt en het lijkt mij leuk om te ontdekken hoe dat in zijn werk gaat en wat daarin de rolverdeling achter de schermen is.