Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Bezorgdheid en teleurstelling onder de islamitische inwoners van Utrecht-Noord na overwinning PVV bij verkiezingen

Bezorgdheid en teleurstelling onder de islamitische inwoners van Utrecht-Noord na overwinning PVV bij verkiezingen

Miraç Usta en Iskender Şimşek Beeld: Fenne van der Woude

Het is niet onopgemerkt gebleven dat de PVV de grote winnaar is na de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag. Naar aanleiding van deze uitslag heersen er angsten en zorgen onder de islamitische inwoners van Utrecht-Noord.

Miraç Usta (24) en Iskender Şimşek (24) die namens DENK in de gemeenteraad van Utrecht zitten delen de eerste reacties van inwoners. ´´Ik had niet verwacht dat de PVV met zo´n grote afstand de grootste partij zou worden´´, vertelt Usta. Zelf woont Usta ook in Utrecht-Noord en heeft hij al veel reacties ontvangen van inwoners die zich zorgen maken. ´´De mensen hebben een bepaalde angst omdat deze winnende partij vooral de moslimgemeenschap buitensluit´´. De eerste reacties vormen dan ook een mix van zorgen en frustraties.

Şimşek benadrukt ook de bezorgdheid over een mogelijke toekomst met een sterk anti-islamitisch klimaat. Hij hoopt op een grotere vertegenwoordiging in de Tweede Kamer die de zorgen van deze groep inwoners serieus neemt en zich inzet voor hun belangen.

Voor nu moedigt Ursa de burgers aan om zich meer bewust te worden van het politieke proces en actief deel te nemen aan de toekomstige verkiezingen. En na te denken over wat een bepaalde stem voor gevolgen kan hebben op de gehele samenleving.

verslaggever Joe van der Linde sprak met Maartje Vermeulen, wie namens GroenLinks/PvdA in de gemeenteraad van Utrecht zit. Deze partij kreeg namelijk in Utrecht de meeste stemmen.

Over de auteur

Fenne van der Woude

Mijn naam is Fenne Van der Woude en ik ben 18 jaar. Ik ben geboren en getogen in Huissen. Waar ik nu nog steeds woonachtig ben. Sinds september 2023 ben ik startend journalist aan de Hogeschool van Utrecht. In 2022 heb ik mijn havodiploma gehaald op OBC Bemmel in Bemmel. Daarna heb ik een tussenjaar genomen waarin ik voornamelijk heb gewerkt bij de Albert Heijn en in een verzorgingstehuis. In het verzorgingstehuis ben ik nu nog steeds werkzaam. Ik ben daar werkzaam in het restaurant waarin ik graag een praatje met de bewoners maak. Al sinds dat ik kan praten val ik mijn ouders lastig met ingewikkelde vragen uit nieuwsgierigheid. Daarom was de keuze ook niet zo moeilijk om te gaan kiezen voor journalistiek. Een van mijn eigenschappen is dus ook dat ik erg nieuwsgierig ben en alles tot op de bodem wil uitzoeken. Verder ben ik ook nauwkeurig, sociaal, belangstellend en een enigszins eigenwijs. De onderwerpen die mij voornamelijk interesseren in de journalistiek zijn: geschiedenis, misdaad en het Koninklijk huis.