Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Het Stembureau is weer open

Het Stembureau is weer open

Dit jaar mag op woensdag 22 november weer gestemd worden. Op stadsboederij Griftsteede is een stembureau ingericht, waar niet alleen 18 plusser maar ook jongeren onder de 18 hun stem uit mogen brengen. Zij krijgen de mogelijkheid te stemmen op dieren !

De kinderboerderij organiseert dit jaar op een creatieve manier verkiezingen voor jongeren onder de 18. Ook zij mogen stemmen, zodat zij een beetje een gevoel krijgen hoe het werkt. 

Toen ik zelf op de kinderboerderij was om te gaan stemmen ben ik Amire (18 jaar) tegen het lijf gelopen. Amire heeft dit jaar voor het eerst gestemd. Zij wilde graag deze bijzondere ervaring met ons (mij?) delen.

Amire vond de weg naar de verkiezingsdag best ingewikkeld.

‘Hoe ik het heb aangepakt was een beetje wiebelig, ik had aan het begin echt nog geen idee. Eerst wilde ik niet stemmen omdat ik dacht dat ik niet genoeg van de politiek afwist, maar hoe dichter we bij de verkiezingen kwamen, hoe meer ik vond dat ik dat niet kon maken. Ik krijg de kans om mee te denken en een steentje bij te dragen in dit land dus die kans moet ik pakken ! Ik ben het een soort van verplicht. Ik heb mezelf een zetje gegeven en goed onderzoek gedaan naar de verschillende partijen.’ 

Maar het vinden van de juiste partij vond Amire ingewikkeld. Elke partij had wel iets waar ze het echt niet mee eens was.

 ‘Ik heb eerst de stemwijzer gebruikt, daar kwam een partij uit waar ik het eigenlijk totaal mee oneens was. Uiteindelijk heb ik hulp gevraagd bij mijn familie. Ik heb verteld wat ik belangrijk vond en toen hebben mijn ouders een paar partijen met hun uitgangspunten naar mij doorgestuurd. Daar heb ik er 1 van gekozen en op gestemd!’

Amire is erg enthousiast, zij vond het een bijzonder moment om voor de eerste keer het stemhokje in te gaan en een rood bolletje in te  kleuren. Ze is benieuwd wie er gaat winnen. 

Jongeren onder de 18 ben ik helaas niet tegengekomen. Ik denk dat ze allemaal op school zaten. Ik had het leuk gevonden als zij hun ervaring met mij hadden willen delen en ben best benieuwd wie van de dieren gaat winnen.

Morgen zullen we het weten. Spannend !!  

Over de auteur