Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Studenten van HKU schitteren in eigen voorstelling ‘Het Open Huis’ in bibliotheek Overvecht

Studenten van HKU schitteren in eigen voorstelling ‘Het Open Huis’ in bibliotheek Overvecht

Het is bijna vier uur en de bibliotheek in Overvecht stroomt langzaam vol met kinderen en hun ouders. Gefascineerd kijken ze naar alle boeken en rennen ze rondjes door het gebouw, afwachtend totdat ze eindelijk naar binnen mogen. Ze kunnen niet wachten om naar de voorstelling ‘Het Open Huis’ te gaan. Deze voorstelling wordt gespeeld door tweedejaars studenten van de Hogeschool voor Kunsten Utrecht (HKU) en vandaag is precies de tiende voorstelling.

Een volle zaal

Midden in de bibliotheek staat een grote, grijze, glazen ‘kooi’ hierin staan de mini stoeltjes voor de kinderen al klaar, er staan ook nog wat grotere stoelen voor de ouders of verzorgers maar de vraag is of zij er allemaal in zullen passen. Jacqueline, een medewerkster van de bibliotheek zegt; ‘Het is maar de vraag of iedereen naar binnen zal kunnen, we verwachten dat het erg druk zal zijn’.

Maar zodra het vier uur is gaat de voorstelling van start, met inderdaad een gevulde zaal. De studenten hebben zichzelf allemaal op hun eigen manier voorbereid op de voorstelling, de een door wat rek- en strekoefeningen te doen en de ander door het doen van hun haar en make-up. De groep heeft in totaal zes weken gerepeteerd voor het stuk; ‘Net zoals de echte acteurs maar, dat zijn wij eigenlijk ook wel’ zegt Tos (een van de 5 acteurs) lachend tijdens zijn voorbereiding.

Het ontstaan van de voorstelling

De voorstelling ‘Het Open Huis’ gaat over je thuis voelen. Muis Vinny heeft een prachtig huisje en neemt dat overal mee naar toe en woont waar nodig is. Iedereen is welkom, Het kleine hart van Vinny is net als het huis, groot genoeg voor iedereen. Op een dag komt er een vreemde reiziger aan, met een koffer en iedereen is nieuwsgierig hoe dit afloopt. De groep studenten bestaande uit Anse, Serena, Tos, Ahlam en Zenna hebben samen met hun docent Els van der Jagt de voorstelling opgezet n.a.v. de boeken ‘De muis met het open huis’ van Jonathan Stutzamn en ‘De koffer’ van Chris Naylor-Ballesteros.

Serena vertelt; ‘We hebben een tournee project en wij als groep hebben de leeftijdscategorie kleuters. Onze docent Els kwam met de twee boeken en vanuit daar zijn we verder gaan werken. Op die manier hebben we deels zelf en deels met haar de voorstelling gemaakt. School heeft ook een productieteam, zij hebben contact met cultuuronderwijs Utrecht en vanuit daar zijn we op heel veel verschillende scholen geboekt.’ Normaal speelt de groep alleen op scholen, vandaag is de eerste keer dat ze de voorstelling in een bibliotheek spelen, dat is wel wat spannender geven ze aan want het is heel anders dan normaal.

Kinderboekenweek

Dat de HKU studenten de voorstelling juist nu geven wordt medemogelijk gemaakt door het thema van de Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is ‘bij mij thuis’. Jacqueline geeft aan dat zij als bibliotheek Utrecht samen met ‘Taal Doet Meer Utrechters’ mensen hebben opgeroepen om voorleesfeestjes thuis te organiseren. De reacties op de initiatieven en de Kinderboekenweek zijn overweldigend beschrijft ze trots. ‘We vonden het leuk als we 100 huizen konden vinden, uiteindelijk vonden we er meer dan 275, volop leesplezier dus. Het varieert van gezinsfeestjes, tot kinderen met dyslexie die na veel oefenen ook een feestje willen geven, van feest in het AZC tot een juf die haar klas thuis uitnodigt’. De kinderboeken week vindt plaats van vier tot acht oktober door heel Nederland.

Impact

‘Laatst hadden we een voorstelling op een basisschool, na onze voorstelling gingen de kinderen weer naar hun klas en zagen we de juffrouw onze bewegingen al nadoen voor de kinderen. Daarna begonnen ze ook nog mijn eigen geschreven liedje te zingen. Toen gingen we terug naar de zaal en toen moest ik zo hard huilen, toen besefte ik mij pas hoe trots ik ben’, vertelt Serena enthousiast. En ook vandaag zingen de kinderen weer enthousiast mee met haar liedje, het is wederom weer een geslaagde voorstelling geweest volgens de groep maar dit geven de ouders en kinderen ook aan.

Verslaggeefster Femke Spits ging langs bij de voorstelling in de bibliotheek, hierbij vroeg zij de HKU studenten naar hun ervaring maar sprak ze ook met het publiek.

Over de auteur

Femke Vogels

Mijn naam is Femke Vogels en ik ben al een tijdje bezig binnen de journalistiek en de media! In 2023 heb ik de mbo-opleiding media en communicatie afgerond aan het Nimeto in Utrecht. In deze jaren heb ik veel ervaring op mogen doen in de media. Ik heb mijn kennis en ervaringen kunnen verbreden in het schrijven van teksten, het schrijven van onderzoeken en merkanalyses. Ook heb ik veel in de praktijkgerichte onderdelen gedaan m.b.t. het maken van video's en de verschillende kanten van fotografie. Ik heb door de jaren heen met stages en school maar ook hierbuiten vele mooie opdrachten mogen maken. Hiervan zijn er ook opdrachten gepubliceerd door de opdrachtgever(s). Sommige onderdelen zijn intern gedeeld of in de plaatselijke krant en andere op bekendere websites zoals het Brabants dagblad en Funda. Door de jaren heen heb ik dan ook mijn journalistieke eigenschappen flink ontwikkeld. Zo merk ik dat ik een creatief en gedreven persoon ben die graag voor een opdracht gaat en het dan ook tot het laatste goed wil doen en wil afmaken. Communicatief ben ik ook sterk en werk ik graag samen met mede studenten of collega's. Kortom; ik heb al veel ervaring maar er is altijd ruimte voor meer kennis en praktijk waarin ik nog meer kom te weten, kan doen en durf te doen. Ik hoop dit allen te kunnen bereiken in mijn eerste jaren als beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht en jullie zo met mijn artikelen kan informeren en amuseren.