Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Opvanglocaties voor Oekraïners in Overvecht raken vol

Opvanglocaties voor Oekraïners in Overvecht raken vol

Het opvangcentrum aan de Piramidedreef in Overvecht heeft geen plek meer voor Oekraïners. Het opvangcentrum in de Jaarbeurs wordt gebruikt om Oekraïners naar een opvanglocatie door te sturen, maar de Jaarbeurs sluit mogelijk tijdelijk de deuren.

‘De opvang zit gewoon vol’

De druk op heel Nederland neemt toe om opvanglocaties voor Oekraïners te vinden, zeker ook in Utrecht. De voormalige school aan de Piramidedreef in Overvecht werd als tijdelijke opvang voor een jaar aangekondigd in januari 2023 en zit nu vol met 71 Oekraïners. ‘De druk neemt hier niet toe, want die opvang zit gewoon vol’, benadrukt Arjan van Rijn, programmamanager opvang van de Gemeente Utrecht. Recentelijk is de Piramidedreef als locatie verlengt tot 1 juli, waarbij Arjan van Rijn eerder verwacht dat de Piramidedreef stopt als opvanglocatie dan dat er naar uitbreidingen worden gezocht.

Nieuwe opvanglocaties in Overvecht

Er komt een nieuwe opvanglocatie in Overvecht aan de Brandenburchdreef. Hier kunnen de Oekraïners terecht voor anderhalf jaar vanaf 1 juni 2024. Aangezien de Piramidedreef vol zit worden er vluchtelingen overgeplaatst naar de Brandenburchdreef, afhankelijk van de persoonlijke situatie. ‘We houden zoveel mogelijk rekening met iedereen, maar het betekent wel dat er gedwongen verhuizingen nodig zijn’, legt Arjan van Rijn uit. Ook is er nog een opvanglocatie die tot 1 januari 2025 is verlengd voor Oekraïners door de gemeente Utrecht. In het zorgcentrum Careyn Rosendael in Overvecht worden sinds 18 april 2022 vluchtelingen opgevangen.

De instroom blijft stijgen, terwijl de plekken verdwijnen

In heel Nederland blijft de instroom van Oekraïners stijgen. Op de website van de Oekraïnemonitor van gemeente Utrecht is hier informatie over te vinden. Op dit moment is het namelijk zo dat er ongeveer 105.890 Oekraïners geregistreerd staan als vluchteling bij de gemeenten. Deze kunnen niet allemaal een plek vinden, aangezien er 89.020 bedden beschikbaar zijn waarvan er al 88.350 in gebruik zijn. In heel Nederland blijven de getallen van de instroom fors stijgen. Het aantal overnachtingsplekken in de Jaarbeurs is daarbij een lange tijd niet veel veranderd, maar is nu het hoogste. Er zijn maar 140 plekken beschikbaar in de Jaarbeurs, waarbij het bijna elke dag vol zit.

Opvanglocaties blijven van belang

Er is steeds meer opvang nodig, aangezien de Oekraïners hier over het algemeen niet kunnen wonen. ‘De Oekraïners worden door ons opgevangen en hebben geen recht op een sociale huurwoning’, zegt Arjan van Rijn. De doorstroom van Oekraïners is nu ook niet de prioriteit, met name ook door de woningnood. Het opvangen van de Oekraïners is nu het belangrijkste.

Bekijk hieronder het interview van Jelmer de Vries met Arjan van Rijn.

Over de auteur

Suna Akilli

Hallo, mijn naam is Suna Akilli. Ik ben student aan de school voor journalistiek in Utrecht, met een grote passie voor schrijven. Vooral onderwerpen zoals muziek en maatschappelijke thema's interesseren mij, maar met mijn nieuwsgierigheid kan ik mij interesseren in elk onderwerp! Naast schrijven ben ik veel bezig met muziek maken en gedichten schrijven. Met een creatief hintje vorm ik verhalen die voor iedereen leesbaar zijn.