Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Het effect van Utrecht Aardgasvrij

Het effect van Utrecht Aardgasvrij

Utrecht is de eerste stad in Nederland die aardgas wil inruilen voor duurzamere brandstoffen en heeft daarom project “Utrecht Aardgasvrij” gestart. Het idee is dat er in 2050 zo’n 40.000 huizen de overstap hebben gemaakt. Een mooi initiatief tegen klimaatverandering maar is het wel effectief?

Vrijwel heel Utrecht Noord bevindt zich in blok 1 van project “Utrecht aardgasvrij”. Dat betekent dat wijken als Overvecht-Noord in 2030 als eerste van het aardgas af moeten en tegen die tijd overgestapt zal moeten zijn naar duurzamere alternatieven zoals elektrische energie, een warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet. Gemeente Utrecht heeft dit project gestart want ‘’het gebruik van aardgas om huizen en andere gebouwen te verwarmen draagt bij aan klimaatverandering. Ook zijn er nog steeds aardbevingen in Groningen, doordat het gas daar uit de grond wordt gehaald.’’ Vermeld de site van buurtproject Utrecht aardgasvrij

Kritisch

Naast dat veel Utrechters de doelen van dit project een mooi streven vinden zijn er ook mensen die twijfels hebben bij de effectiviteit van project Utrecht Aardgasvrij. Zo ook Jimmy Ni, BSc Student aardwetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Als de hele wereld dit doet ja, dan zal er dusdanig minder CO2 uitgestoten worden dat de klimaatverandering afgeremd zal worden. Of Utrecht het verschil gaat maken? Denk het niet. Daar is het aandeel in de CO2 uitstoot van de stad te klein voor.”

Statistisch

Volgens OWID (Our World In Data) is Nederland verantwoordelijk voor 0,38% van de Wereldwijde uitstoot. Dit gaat over de uitstoot die Nederland binnen de landsgrenzen produceert. De uitstoot die Nederland daarbuiten creëert met bijvoorbeeld import is hier niet meegerekend.

Van de nederlandse uitstoot komt 90% CO2 uitstoot van 20% van de grote bedrijven, en die bedrijven vallen onder EU ETS (EU Emissions Trading System). Deze bedrijven hebben emissierechten gekocht en hebben dus het recht om zo veel CO2 uitstoot te creëeren.

Alle Nederlandse huishoudens en de andere 80% van alle bedrijven in Nederland zijn samen verantwoordelijk voor de overige 10% van de Nederlandse CO2 uitstoot volgens het CLO (Compendium voor de Leefomgeving).

“Project Utrecht aardgasvrij zou als inspiratie kunnen dienen voor andere steden om hetzelfde te doen maar in zijn eentje zal het niet zo veel verschil maken voor de opwarming van de aarde” vertelt Jimmy.

Aardbevingen

Ook voert Utrecht als argument voor deze verduurzaming aan dat er nog steeds aardbevingen zijn in Groningen doordat het gas daar nog uit de grond wordt gehaald. Dit is verouderde informatie. Nederland is namelijk per 1 oktober 2023 gestopt met gaswinning uit Groningen en mag alleen weer worden opgestart bij ‘’noodzaak’’ meldt de rijksoverheid. Daarnaast zijn de bevingen waarover gesproken wordt geen aardbevingen maar gasbevingen. Deze gasbevingen bevinden zich op drie kilometer diepte terwijl aardbevingen vanaf 10 kilometer diep ontstaan. Deze gasbevingen zijn in het Groninger veld sinds 2023 niet meer boven magnitude 2.5 uit gekomen meldt het KNMI (koninklijk Nederlands Meteorologisch instituut). Bevingen kleiner dan magnitude 3 zijn vrijwel niet voelbaar en richten nauwelijks schade aan. Kortom: de bevingen in Groningen veroorzaken inmiddels bijna geen problemen meer en zullen niet verholpen worden als Utrecht stopt met aardgasgebruik.

Reactie

Utrecht Aardgasvrij heeft aangegeven niet te willen reageren op vragen over de effectiviteit van het project. ‘’ Helaas zijn er al vier keer studenten van de hogeschool langs gekomen en dat zijn voorlopig voldoende interviews.’’ Melden zij.

Project Utrecht aardgasvrij is een stap in de goede richting naar een duurzamere wereld, maar in zijn eentje gaat de stad niet het verschil maken in de opwarming van de aarde. Daar is wereldwijde samenwerking voor nodig.

Over de auteur

Sophie van de Wassenberg

Hallo, ik ben Sophie. Ik ben nieuwsgierig, creatief en energiek. Ik ben altijd benieuwd naar nieuwe opvattingen, meningen en overtuigingen. Naast mijn studie journalistiek (2023) ben ik ook graag bezig met dichten, fotografie en sport. Ik ben wat ze zeggen ‘’een bezig bijtje’’. Ik ben een geboren en getogen mug (Haarlemmer) en ben er meer dan klaar voor om mijn vleugels uit te slaan en de rest van de wereld te ontdekken. Ik ben altijd nieuwsgierig naar ‘’de ander’’ en hoop anderen daar binnen mijn baan als journalist ook voor te kunnen enthousiasmeren.