Utrecht Noord

Selecteer Pagina

‘Mijn muziek gaat erom dat mensen samenkomen’

‘Mijn muziek gaat erom dat mensen samenkomen’

Foto: Suna Akilli. Daniël Okiror op het Africa Safari Festival

Daniël Okiror is de organisator van het Africa Safari Festival in Overvecht. Hij komt uit Uganda en maakt met zijn band in Nederland muziek om mensen bij elkaar te brengen. Voor zijn organisatie ‘Beats of Hope’ probeert hij met dit festival ook geld in te zamelen voor kinderen op straat.

Daniël Okiror heeft voor een lange tijd gereisd over de hele wereld om zijn muziek te laten horen. Hij woont nu 5 jaar in Nederland en is ook al sinds 2019 bezig met het Africa Safari Festival. Met dit festival probeert hij een gemeenschap op te bouwen waarbij terecht kan. ‘Iedereen is welkom. Het maakt niet uit hoe oud je bent of wat voor etniciteit je hebt, dit is een plek om cultuur te verspreiden’, benadrukt Okiror. De plek om cultuur te verspreiden is het ZIMIHC Theater Stefanus in Overvecht. Mensen lopen overal rond, er zijn kraampjes met eten, kraampjes met kleding en sieraden en er is natuurlijk muziek. ‘Kijk om je heen. Er zijn niet alleen mensen uit Afrika, maar ook andere culturen’, zegt Okiror. Dit is ook wat hij wil bereiken, verschillende culturen die samen genieten van Afrikaanse muziek.

‘Afrika staat gelijk aan Europa’
Daniël Okiror heeft altijd al muziek gemaakt, ook in Uganda. Hij heeft daar al meerdere optredens gehad. In Afrika merkte hij dat kolonialisme zijn gemeenschap echt heeft geschaad en dat er veel problemen van zijn gekomen. Dit was voor hem een grote inspiratie om muziek te maken. ‘De muziek die ik maak gaat om rechtvaardigheid, gelijkheid en eerlijkheid’, zegt Okiror. Met het Africa Safari Festival hoopt hij meer aandacht te geven hieraan. Met zijn muziek probeert hij de mensen wat te vertellen. ‘Afrika staat gelijk aan Europa, aan Amerika en aan alle andere landen. Afrika hoeft niet alles van het westen te leren, Afrika kan het westen ook veel leren’, legt Okiror uit. Voordat hij begint met spelen, legt hij dit ook vaak uit aan het publiek. Ook voordat hij begint met spelen op dit festival legt hij dit weer uit, terwijl het publiek aandachtig luistert. Zo brengt hij de boodschap over.

‘Helpen en eerlijk zijn’
‘Ik wist vanbinnen wat ik aan het doen was, ook al was het in het begin niet druk’, zegt Daniël Okiror. Al sinds 2019 is het Africa Safari Festival een vaste activiteit in Overvecht. Het begon heel erg rustig, maar het publiek werd steeds groter. Okiror vertelt dat er eerst maar een paar mensen waren, terwijl er nu op dit festival veel mensen rondlopen en er erg veel mensen dansend aan het genieten zijn van de muziek. ‘Mijn muziek gaat erom dat mensen samenkomen. Er gebeuren veel dingen in de wereld en ik wil dat mensen dat zien’, zegt Okiror. Met zijn organisatie ‘Beats of Hope’ probeert al sinds 2010 geld in te zamelen voor kinderen op straat in Afrika. Door dit festival te organiseren probeert hij meer aandacht te trekken naar die problemen in Afrika. ‘Mensen helpen en eerlijk zijn tegen iedereen is belangrijk voor mij’, benadrukt Daniël Okiror.

Bekijk hieronder de videoreportage van Jelmer de Vries waarin hij verschillende mensen spreekt op het festival.

Over de auteur

Suna Akilli

Hallo, mijn naam is Suna Akilli. Ik ben student aan de school voor journalistiek in Utrecht, met een grote passie voor schrijven. Vooral onderwerpen zoals muziek en maatschappelijke thema's interesseren mij, maar met mijn nieuwsgierigheid kan ik mij interesseren in elk onderwerp! Naast schrijven ben ik veel bezig met muziek maken en gedichten schrijven. Met een creatief hintje vorm ik verhalen die voor iedereen leesbaar zijn.