Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Daling in Tevredenheid over Kinderdagverblijven in Utrecht Noordwest. ‘Ik wist niet dat het zo erg was’

Daling in Tevredenheid over Kinderdagverblijven in Utrecht Noordwest. ‘Ik wist niet dat het zo erg was’

Recente cijfers over de tevredenheid van ouders met kinderdagverblijven laten een duidelijke daling zien in Utrecht Noordwest. Terwijl Utrecht West stabiel blijft met een tevredenheidspercentage van 64%, vertoont Noordwest een opmerkelijke afname in tevredenheid. In 2021 gaf slechts 58% van de ouders aan tevreden te zijn met het kinderdagverblijf, een aantal dat in 2023 verder daalde naar 49%. Een van de mogelijke oorzaken van de dalende tevredenheid onder ouders kan worden toegeschreven aan het toenemend personeelstekort en de stijgende werkdruk.

De tevredenheidscijfers van kinderdagverblijven in Utrecht Noordwest zijn opvallend omdat ze anders zijn dan die van Utrecht West, hoewel beide wijken dichtbij elkaar liggen. Dit kan betekenen dat er iets is veranderd of is misgegaan in Utrecht Noordwest.

observaties

Niet elk kinderdagverblijf is zich bewust van de lokale cijfers. Sanne Morreau, leidinggevende van kinderdagverblijf Kikeboo die zich bevindt in Utrecht Noordwest, schrikt van deze daling: “Ik wist niet dat het zo erg was.” Ze denkt na over de reden achter de daling: “Het zou kunnen komen door de verschillende culturen die leven in Utrecht Noordwest. Zo wonen er in Noordwest misschien meer mensen met een migratie achtergrond dan als in Utrecht West. Misschien hebben zij andere belangen die wij als kinderopvang minder snel toepassen of begrijpen.” Maar of dat echt de reden is achter de daling is niet duidelijk.

Anouk, een ouder die haar kind naar een ander kinderdagverblijf brengt in Noordwest, verwijst naar het afwisselende personeel als probleem: “Ik denk dat de cijfers gedaald zijn door het tekort aan personeel in de kinderopvang, waardoor er vaak veel wisselingen en nieuwe gezichten zijn op de groep. Al was dat in 2021 ook al.” En ookal is ze zelf erg tevreden met haar kinderdagverblijf, merkt ze om haar heen ook dat de tevredenheid niet heel hoog ligt: “Ik heb weleens buren gesproken die over dit kinderdagverblijf niet zo tevreden waren. Maar hun kind gaat maar 1 of 2 dagen per week. Dan is het meteen heel heftig als je een paar keer iemand anders hebt als pm’er.” Zij denkt dan ook dat de hoeveelheid dat je kind naar het kinderdagverblijf gaat een belangrijke rol speelt: “Ons kind gaat 3 dagen en heeft gewoon altijd heel veel bekende gezichten, ook bijvoorbeeld vaste inval. Dat is wel een voordeel van een paar keer per week gaan, dat een klein beetje wisseling dan niet zo erg is” 

Landelijk probleem

Naast lokale cijfers en bevindingen spelen er ook landelijke trends binnen de kinderopvangsector een rol, waaronder een stijgende werkdruk en toenemend ziekteverzuim. Landelijke cijfers tonen aan dat tussen 2019 en 2022 de tevredenheid met het werk in de kinderopvang afnam, terwijl de werkdruk en het ziekteverzuim toenamen. Dit kan invloed hebben op de tevredenheid onder ouders. Sanne, deelt haar observatie: “Ik merk dat de werkdruk de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen, dit komt vooral door hert personeelstekort.” 

In het tweede kwartaal van 2019 was 78% van de werknemers (zeer) tevreden met hun werk, maar dit daalde tot slechts 68% in 2022. Het ziekteverzuim in het derde kwartaal van 2022 was ook hoger dan het landelijk gemiddelde, wat de druk op de sector benadrukt. “Ik denk dat minder mensen tevreden zijn met hun werk, omdat er veel mensen stoppen. Hierdoor verlies je mensen in je team waar je goed mee om gaat en is het minder leuk om naar werk te gaan. Ook moet je veel meer doen waardoor je als werknemer meer stress en werkdruk ervaart.”, aldus Sanne.

Een van de mogelijke oorzaken van de dalende tevredenheid onder ouders kan dus worden toegeschreven aan het toenemend personeelstekort en de stijgende werkdruk. Dit kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de diensten die worden geboden, wat uiteindelijk de tevredenheid van ouders beïnvloedt.

Over de auteur

Isabel Creemers

Isabel Creemers is 17 en doet journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ze woont in Hilversum, de plek van de media. Ze heeft daarom enorm veel interesse in wat er allemaal gebeurt in de media en wil ook graag later deze richting op gaan. Bij de radio werken of op programma’s terecht te komen op tv lijkt haar het leukst om te doen. Om deze reden kijkt ze ook vaak op de site van Stent Casting om te zien of er weer leuke casting calls zijn. Ze kijkt er erg naar uit om meer te weten te komen over journalistiek en hoopt snel terecht te komen waar ze altijd al van droomt.