Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Liselott Oskam, medewerker dierenambulance Utrecht: “We willen zo min mogelijk zwerfdieren op straat”

Liselott Oskam, medewerker dierenambulance Utrecht: “We willen zo min mogelijk zwerfdieren op straat”

Met wereld zwerfdierendag voor de deur, werpt Liselott Oskam, een vastberaden medewerker van de dierenambulance in Utrecht, een scherp licht op de situatie van zwerfdieren in de omgeving.

 

Waar krijgen jullie de meeste meldingen over?

“We krijgen vaak meldingen over zwerfkatten. Deze zijn meestal niet gechipt, waardoor je geen eigenaar kunt vinden, of niet gecastreerd, waardoor er nestjes ontstaan en het snel uitbreidt. Ook krijgen we weleens meldingen over konijnen die buiten zijn gedumpt en buiten jongen hebben gekregen.”

Welke stappen worden er genomen bij een melding?

“Allereerst beginnen we met een aantal vragen om te achterhalen wat de situatie is: Is de kat gewond? Kunt u in de buurt komen? Is de kat wild? Is de eigenaar in de buurt? Deze vragen stellen we om te voorkomen dat we voor een gezonde kat die gewoon een eigenaar heeft, onnodig uitrijden. Zolang de kat er gezond uit ziet proberen we vaak mensen zelf dingen te laten doen, zoals bijvoorbeeld een oproepje in een Facebookgroep te plaatsen over een gevonden kat. Wat vaak helpt en ons wat tijd scheelt als het niet nodig is. Als we het idee hebben dat het echt om een gewonde, verwilderde of zwerfkat gaat, dan gaan we erheen. Voor verwilderde katten waarbij je echt niet in de buurt kunt komen, hebben we speciale vangkooien.”

Wat gebeurt er met de zwerfdieren na dat jullie ze hebben gevangen?

“Zwerfkatten die wij vangen, brengen we voornamelijk naar het asiel in Utrecht of het asiel in Zeist. Konijnen worden gebracht naar Dierenbescherming Amersfoort. Na de wettelijke termijn van drie weken om de eigenaar van het dier te achterhalen, worden dieren zonder eigenaar eerst gesocialiseerd als dit nodig is, anders worden ze meteen ter adoptie aangeboden.”

Zijn er uitdagingen of obstakels die de dierenambulance weleens tegenkomt bij het helpen van de zwerfdieren?

“Verwilderde katten zijn best moeilijk te vangen dus daar heb je echt vangkooien voor nodig. We hebben er een aantal maar in de zomer kan het best druk zijn en dan dus niet genoeg. Als alternatief is het fijn om vangacties te organiseren maar daarvoor hebben we tijd en mensen nodig en dat is helaas altijd nog beperkt.”

Hoe is de samenwerking met lokale overheden en opvangcentra?

“Lokale overheden geven aan onze organisatie en opvangcentra subsidie, in die zin dus een grote rol. We staan altijd wel open voor fondsenwerving en donaties wat we kunnen gebruiken voor meer vangkooien, en nog meer hulpmiddelen waarmee we zoveel mogelijk zwerfdieren van de straat af kunnen halen. In samenwerking met asielen organiseren we weleens vangacties voor katten met inwoners die willen helpen.”

Hoe kunnen mensen het beste helpen bij de inspanningen van de dierenambulance?

“Het is fijn als mensen gewoon hun ogen openhouden en om zich heen blijven kijken. Als je bijvoorbeeld een ongecastreerde of zwangere kat ziet, die wij van de straten willen halen, kun je ons bellen. Ook bij vragen of twijfels denken wij graag met je mee en geven wij advies. Als je een huisdier hebt, zet ze dan niet zomaar op straat zonder ze te castreren of te steriliseren en te chippen. Konijnen kunnen tegenwoordig ook gechipt worden. Ook hebben we altijd meer vrijwilligers nodig”

Over de auteur

Sharallya Egger

Mijn naam is Sharallya Egger, afgestuurd fotograaf aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie en nu beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht. Twintig jaar en woonachtig in Arnhem. Je kunt mij heel nieuwsgierig noemen, ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en te onderzoeken naar verschillende onderwerpen. Mijn ambitie is om na mijn studie mijn fotografische kennis toe te passen aan mijn journalistieke beroep en hiermee grote producties zoals reportages en documentaires te maken.