Utrecht Noord

Selecteer Pagina

Nijntje opent grootste nijntje-speeltuin van Nederland in het Julianapark

Nijntje opent grootste nijntje-speeltuin van Nederland in het Julianapark

De speeltuin in het Julianapark in Zuilen is tijdens een renovatie omgetoverd tot de grootste nijntje-speeltuin van Nederland. Tijdens de feestelijke opening op 20 maart kregen kinderen niet alleen de kans om de nieuwe speeltoestellen uit te proberen, maar ook om het bijna zeventigjarige konijn uit Utrecht een knuffel te geven; Nijntje blijkt nog uiterst populair.

In een zonovergoten Julianapark heeft zich een grote menigte verzameld. De openingsceremonie is nog niet begonnen. Toch zijn de meeste kinderen al op of rond de speeltuin te vinden. Er vliegt af en toe een schep zand dwars door de lucht de zandbak uit, tot de dader zelf de zandbak uitgetild wordt. Het enthousiaste geschreeuw gaat onverstoorbaar door.

Dan klinkt het opeens: “Daar is Nijntje!” en dat trekt meteen de aandacht. Die zou samen met wethouder Susanne Schilderman het Nijntjelint doorknippen, maar wordt vroeger dan gepland bedolven onder de knuffelende kinderen. De wethouder tracht ondertussen aan de aanwezige ouders en overige volwassenen toe te lichten hoe de Nijntjespeelplek tot stand is gekomen, maar komt nauwelijks boven het lawaai uit. Het aftellen wordt ingezet en met een knip van de schaar is de speeltuin dan eindelijk officieel geopend.

Terwijl de bezoekers in de rij gaan staan voor een foto met Nijntje vertelt Peter Andersen, projectleider van gemeente Utrecht, enkele geïnteresseerden nog eens wat er allemaal aan de opening voorafging. Dat de speeltoestellen aan vervanging toe waren stond al vast. De gemeente wilde graag een Nijntjespeeltuin in Utrecht en zag een kans daartoe met deze rennovatie. Er kwam een enquête via het DenkMee-platform “en iedereen was meteen enthousiast.”

In de tussentijd is Nijntje vertrokken en hebben de kinderen zich weer over het terrein verspreid. Zo ook de kinderen van de twee kinderdagverblijven van Jansen & Jansen in Zuilen, herkenbaar aan hun blauwe hesjes, maar ook aan hun kleurrijke, zelfgemaakte Nijntjemutsen. Kinderparadijs Jansen & Jansen had een uitnodiging gekregen, “omdat we hier om de hoek zitten,” verklaart Dorien Jansen. Hun aanwezigheid heeft veel voeten in de aarde gehad. “Heel veel vrijwilligers zijn speciaal voor vandaag terug gekomen.” Ook hebben de meeste kinderen een middagdutje moeten doen. Ze keken al weken uit naar vandaag en wilden allemaal met Nijntje op de foto. Nadat iedereen zich moe gespeeld heeft, verlaten ze in een lange stoet de speeltuin.

Als de middag bijna ten einde is en duidelijk wordt dat Nijntje zich niet meer zal laten zien, wordt het iets rustiger. Toch blijven alle schommels bezet en blijft het speelhuisje bewoond.

De speeltuin is ontwikkeld door BOERplay, die als enige ter wereld Nijntje speeltoestellen mogen maken. Productontwerper Maaike van der Weide is in ieder geval tevreden. Niet alleen met het aangename weer, maar ook met de positieve ontvangst. Dat het zo druk zou worden had ze niet helemaal verwacht. “Dat kinderen binnen rennen en Nijntje schreeuwen.” Zelf heeft ze ook haar waardering teruggevonden voor de kunst van Dick Bruna door haar werk. Ze vindt het belangrijk om een beetje kind te blijven, zeker wanneer je speeltoestellen ontwerpt. Ze wordt even onderbroken door een klein meisje dat komt vragen of er nog kleurplaten zijn. Maaike rondt af met de opmerking dat ze sommige kinderen nieuwe invullingen zag geven aan haar creaties. “Dat is dan niet wat ik bedoeld had, maar wel leuk.”

Over de auteur

Jan Načinovič

Jan Nacinovic (19) schrijft al bijna heel zijn leven. Of het nou aangrijpende artikelen, pretentieuze poëzie, of schattige songteksten zijn. Zijn liefde voor de vele mogelijkheden van taal was voor hem de aanleiding om aan de opleiding Journalistiek in Utrecht te beginnen. Bewust in Utrecht (ondanks dat hij uit Brabant komt), omdat hij het de mooiste stad van Nederland vindt. Jan bijt zich graag vast in onderwerpen tot de onderste steen boven is en is gemotiveerder dan ooit tevoren om dat in de praktijk te mogen brengen. Hij hoopt zich op de opleiding verder te ontwikkelen, zowel taalkundig als technisch. Wat hij later wil gaan doen weet hij absoluut nog niet zeker, maar dat het iets met taal en maatschappelijke betrokkenheid gaat zijn staat vast.